Saksa kantsler õnnitles Bidenit ametisseastumise puhul

Copy
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: Stefan Boness/Ipon via www.imago-images.de/imago images/IPON

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel õnnitles kolmapäeval Ühendriikide presidenti Joe Bidenit ametisseastumise puhul öeldes, et ootab Saksamaa ja USA suhetes uut peatükki.

«Kõige soojemad õnnitlused ametisseastumise puhul @POTUS Joe Biden ja @VP Kamala Harris - tõeline Ameerika demokraatia tähistamine,» kirjutas Merkel oma kontol suhtlusvõrgustikus Twitter.

«Ootan huviga uut peatükki Saksamaa ja Ameerika sõpruses ja koostöös,» lisas Merkel.

Saksa president Frank-Walter Steinmeier tunnistas kolmapäeval, et võimuvahetus USA-s tõi tema hinge kergendust, ning Donald Trumpi asendumine Joe Bideniga on demokraatia jaoks hea päev.

«Ma tunnen suurt kergendust, et Joe Biden vannutatakse täna presidendiks ja ta kolib Valgesse Majja,» ütles Saksa riigipea.

«Ma tean, et seda tunnet jagavad Saksamaal paljud inimesed.»

Steinmeieri sõnul tõestasid USA institutsioonid oma tugevust Trumpi ametiaja katsumuste ja vaenuga silmitsi seistes.

Võimu üleminek Bidenile annab lootust, et rahvusvaheline kogukond võib taas tihedamat koostööd teha ja suudab meie aja suurtele probleemidele lahenduse leida, lisas ta.

Saksamaa igatses aega, mil USA seisaks taas asendamatu partnerina tema kõrval ning aitaks lahendada probleeme nagu koroonapandeemia, kliimamuutus, julgeolekuküsimused, relvastuskontroll ja desarmeerimine ning paljud maailma konfliktid.

Steinmeier hoiatas, et rõõmsast päevast hoolimata ei tohi unustada nelja möödunud aastat, mis näitasid, et populism suutis kiusatusse viia ka maailma võimsaima demokraatliku riigi.

Saksa president soovis Bidenile ja asepresident Kamala Harrisele jõudu suurte ja keeruliste ülesannete lahendamiseks ning avaldas lootust kohtuda nendega peatselt Saksamaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles