USA senat kinnitas ametisse uue luurejuhi

Copy
Avril Haines.
Avril Haines. Foto: JOE RAEDLE/AFP

Senat kinnitas kolmapäeval ametisse USA presidendi Joe Bideni valiku Ühendriikide kõrgeimasse luureametisse, edastasid meediakanalid.

Riikliku luuredirektoraadi (DNI) juhiks kinnitati hääletusel Luure Keskagentuuri (CIA) endine tippametnik Avril Haines. Haines on esimene kandidaat Bideni administratsiooni võtmetähtsusega ametikohtadele, kes sai senati heakskiidu.

Telekanali CNN teatel osalesid neli Bideni ministrikandidaatidest teisipäeval senati kuulamistel, kelle seas ka rahandusministeeriumi ja välisministeeriumi juhi kandidaadid. Biden nimetas rahandusministriks Janet Yelleni ja riigisekretäriks Antony Blinkeni. Telekanali andmetel läheb tõenäoliselt senatis kiiresti läbi ka Yelleni kinnitamine.

Haines on öelnud, et kavatseb jääda apoliitiliseks ja taastada pärast Donald Trumpi administratsiooni tekitatud segadust usalduse liitlasriikide luuretega. Haines lisas, et USA luurekogukond peab keskenduma Hiinale kui peamisele ohule. 

Praegu 51-aastane Haines on olnud CIA asedirektor ja president Barack Obama administratsiooni rahvusliku julgeoleku nõuniku asetäitja 2009-2017.

Esimese naisena luuredirektoraadi eesotsas tuleb tal asuda koordineerima 18 luureametkonna, teiste hulgas CIA, Riikliku Julgeolekuagentuuri NSA ja vastuluureteenistuse FBI tegevust. Samuti vastutab ta presidendi luurealase teavitamise eest.

Hainesi hinnang «enesekindla ja agressiivse Hiina» olulisusele kattub teiste uue administratsiooni julgeolekutöö ja välispoliitika võtmeisikute omaga. Samuti lubas Haines senaatoritele, et avaldab senini salastatud raporti Ühendriikides elanud Saudi Araabia päritolu ajakirjaniku Jamal Khashoggi tapmise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles