Türgi välisminister peab Brüsselis kõnelusi ELi juhtidega

BNS
Copy
Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu
Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu Foto: ADEM ALTAN/AFP/Scanpix

Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu peab neljapäeval ja reedel Brüsselis kõnelusi Euroopa Liidu juhtidega, et parandada suhteid 27-liikmelise ühenduse ja Ankara vahel.

Ta kohtub neljapäeval ELi välispoliitikajuhi Josep Borrelli ja reedel Euroopa Ülemkogu alalise eesistuja Charles Micheliga.

Pinged Brüsseli ja Ankara vahel tõusid uutesse kõrgustesse eelmisel aastal, kui Türgi saatis korduvalt oma laeva uurima maagaasivarusid Vahemere idaosa vetes, mida peavad enda omaks ka ELi liikmed Kreeka ja Küpros.

Pärast seda, kui Türgi uurimislaeva Oruç Reis novembris tagasi kutsus ja Brüssel teatas detsembris plaanist koostada Ankara ühepoolsete sammude ja provokatsioonide tõttu Türgi suhtes sanktsioonide nimekirja, on pooled oma retoorikat tagasi tõmmanud.

Tähtsa sammuna nõustusid Türgi ja Kreeka pidama 25. jaanuaril Istanbulis kõnelusi merealade üle, jätkates konsultatsioone, mis katkesid 2016. aastal.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan on öelnud nii Euroopa Komisjoni presidendile Ursula von der Leyenile kui ELi eesistuja Saksamaa kantslerile Angela Merkelile, et Ankara tahab suhetes Euroopa Liiduga pöörata uue lehekülje.

«Meile, Euroopa Liidule ja tema liikmesriikidele, on väga tähtis näha nende kavatsuste ja avalduste elluviimist,» ütles ELi pressiesindaja Peter Stano.

«Avaldused on head, kuid veelgi paremad on konkreetsed faktid ja teod,» lisas ta.

ELil on ka teisi olulisi teemasid Türgiga, seal hulgas Ankara roll Süüria, Liibüa ja Mägi-Karabahhi konfliktis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles