Europarlament kutsus ELi tunnustama Guaidód Venezuela liidrina (1)

BNS
Copy
Venezuela opositsiooniliider Juan Guaidó.
Venezuela opositsiooniliider Juan Guaidó. Foto: EPA / Scanpix

Euroopa Parlament kiitis neljapäeval heaks resolutsiooni, milles ärgitatakse ELi institutsioone tunnustama Juan Guaidód Venezuela õiguspärase ajutise presidendina. 

Mittesiduv resolutsioon kutsus üles jätkama Venezuela parlamendi 2015. aastal valitud koosseisu tunnustamist. 

Nüüdseks on Venezuela parlamendi ehk rahvusassamblees uus koosseis, mis toetab president Nicolás Madurot. Neid valimisi ei tunnustanud USA ega mitu Ladina-Ameerika riiki. 

Varasem Venezuela parlamendi koosseis ja Ühendriigid tunnustasid Guaidód presidendina, kuid Maduro on jätkuvalt Venezuela ametlikuks riigipeaks. 

ELi välispoliitikajuht Josep Borrell ütles sel nädalal Euroopa Parlamendile, et bloki 27 liikmesriiki ei ole langetanud ühehäälset otsust Guaidó tunnustamise poolt. 

Neljapäevane resolutsioon kiideti heaks 391 poolthäälega 114 vastu ning selles öeldi, et 2015. aasta valimised olid viimased, kus selle Ladina-Ameerika riigi kodanikud said oma häält vabalt kuuldavaks teha. 

Resolutsioonis kutsuti liikmesriike ühemõtteliselt tunnustama legitiimse rahvusassamblee põhiseaduslikku jätkamist ja Guaidód riigi ajutise presidendina. 

EL ei tunnusta detsembris peetud Venezuela valimiste tulemusi ega parlamenti, mis asus ametisse 6. jaanuaril.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles