Saksamaa hakkab kõrvaldama endiselt kehtivaid natsiseadusi (2)

, ajakirjanik, AFP
Copy
Saksamaa põhiseaduse väljaanded laotatuna Chemnitzi linna tänavale Ida-Saksamaal.
Saksamaa põhiseaduse väljaanded laotatuna Chemnitzi linna tänavale Ida-Saksamaal. Foto: MONIKA SKOLIMOWSKA / AFP / SCANPIX

Enam kui 75 aastat pärast Teise maailmasõja lõppu kehtib Saksamaal endiselt terve hulk Adolf Hitleri ajal vastu võetud seadusi, mida riik plaanib nüüd lõpuks kõrvaldama asuda.

Saksamaa antisemitismiga võitlemise voliniku Felix Kleini sõnul kehtib Natsi-Saksamaa aegses sõnastuses jätkuvalt riigis 29 seadust või määrust, millest osa sünd on ajendatud väga selgelt juudivastasest poliitikast.

Saksamaa on aastate jooksul reforminud hulka natsiaegseid seadusi, sealhulgas kriminaalkoodeksi kurikuulsat paragrahvi 175, mis kriminaliseeris seksuaalsuhted meeste vahel, ning mis tunnistati lõpuks kehtetuks 1994. aastal.

Endiselt on jõus aga näiteks Natsi-Saksamaa siseministri Wilhelm Fricki 1938. aastal sisse viidud seadus nimede muutmise kohta. Selle kohaselt tuli alates 1939. aasta jaanuarist juutidel, kelle eesnime ei peeta tüüpilseks juudile, lisada sellele teise nimena kas Sara või Israel.

Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) parlamendifraktsiooni asejuhi Thorsten Frei sõnul mängis eelmainitud seadus ülikolulist osa juutide kõrvaletõrjumises ja neilt õiguste võtmises.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles