Soome piirab alates kolmapäevast piiriülest liikumist (11)

Copy
Vaade Helsingile.
Vaade Helsingile. Foto: Sorge/Caro/Scanpix

Soome piirab alates järgmisest kolmapäevast piiriülest liikumist, teatas valitsus reedel. Riiki lubatakse vaid teatud elualade esindajad.

Siseminister Maria Ohisalo kutsus loobuma igasugusest mittehädavajalikust reisimisest.

Piirangud kehtivad 30 päeva.

Piiriäärsete alade elanike vaba õigus naaberriiki külastada tühistatakse piirangute ajaks.

Ohisalo sõnul on eesmärk vähendada piiriülest liikumist, et tervishoiuametnikele jääks parem võimalus testida kõiki piiriületajaid ja suunata nad vajaduse korral karantiini.

Alates järgmisest kolmapäevast on lubatud Soome siseneda vaid teatud elualade esindajatel, näiteks tervishoiutöötajatel, diplomaatidel, ajakirjanikel ja kaubavedajatel.

«Ainult selliselt saame hoida võimalikult normaalset igapäevaelu Soomes, kuni vaktsineerimisega hõlmatus on saadud praegusest paremale tasemele,» ütles Ohisalo. 

Soome ja Eesti vaheline lennu- ja laevaliiklus võib väheneda alates kolmapäevast kuni 75 protsenti, Soome ja Rootsi vahel kuni 50 protsenti​

Eile rääkisid Soome kolleegidega nii välisminister Urmas Reinsalu, peaminister Jüri Ratas kui ka sotsiaalminister Tanel Kiik, et Eesti ja Soome vahel ei kehtestataks karme piiranguid. 

Välisminister Urmas Reinsalu ütles keskpäeval Postimehele, et Soome valitsuse laual on ettepanekud võimaliku karmistamise kohta. «Mina palusin Soome välisministril hoiduda kõigist rasketest usaldusmeetmetest, mis tõkestaksid meie piiriülestel töötajatel Soome ja Eesti vahet liikuda. Minu palvel tegi sama ka peaminister Jüri Ratas, kes rääkis Sanna Mariniga,» lausus Reinsalu. 

Neljapäeval ütles sotsiaalminister Tanel Kiik, et Soomega arutlusel on küsimus selles, et kuidas Tallinna ja Helsingi vahelisel liikumisel tõsta usaldusmeetmeid. «Siin on küsimus, et kuidas hoida võimalikult madalal riske ja samal ajal säilitada neile, kellele see reisimine on vältimatu vajadus, seda maksimaalselt võimaldada,» põhjendas Kiik. 

Tallinki juht Paavo Nõgene säutsus, et Soome lubab riiki siseneda vaid Eesti arstidel ja hooldajatel. «Isegi negatiivse testiga ei lubata teisi riiki,» kirjutas Nõgene. 

Kommentaarid (11)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles