Holland soovib asendada Suurbritanniat USA väravana Euroopasse

Copy
Hollandi peaminister Mark Rutte.
Hollandi peaminister Mark Rutte. Foto: DIMITAR DILKOFF/AFP/Scanpix

Holland tahab pärast Ühendkuningriigi lahkumist Euroopa Liidust saada USA presidendi Joe Bideni «väravaks» Euroopasse, ütles reedel peaminister Mark Rutte.

Rutte sõnul soovib «kõige Atlandi-ülesem Euroopa riik» Holland pärast Brexitit ja Donald Trumpi lahkumist võtta üle Suurbritannia rolli.

Holland ja Suurbritannia olid pikaaegsed vabaturu liitlased EL-is, kus nad sageli seadsid end kaubandusküsimustes vastamisi Prantsusmaa ja Saksamaaga. 

«Pärast ÜK lahkumist EL-ist tahaks Holland muidugi mängida erilist osa suhetes Ameerikaga, mitte üksnes füüsilise, vaid ka poliitilise väravana Euroopasse,» lausus Rutte pressikonverentsil, kui temalt küsiti arvamust vastselt ametisse vannutatud USA presidendi Bideni kohta.  

«Me oleme mõistagi Inglismaast palju väiksemad, kuid mentaalselt – ja seda näevad ka ameeriklased – kõige Atlandi-ülesem riik Euroopas,» lisas ta. 

«Seega ma tahaksin kasutada neid vanu sidemeid ... ja püüda ühtlasi mängida rolli Ameerika-Euroopa suhetes.» 

Rutte sõnul ei ole ta veel Bideniga telefonitsi suhelnud ega ole ka vastavat vestlust veel kavas, kuid on temaga varem mõne korra kohtunud.

Hollandi peaminister ja tema kabinet panid möödunud nädalal seoses lastetoetuse skandaaliga ameti maha, ent on märtsini ametis kohusetäitjana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles