AstraZeneca vaktsiinitarned EL-ile jäävad esialgu oodatust napimaks (8)

Copy
Astra Zeneca koroonavaktsiin.
Astra Zeneca koroonavaktsiin. Foto: Foto: Future Images

Briti ravimihiid AstraZeneca hoiatas reedel, et ei suuda kohe tarnida Euroopasse nii palju koroonaviiruse vaktsiini kui algselt arvestati, põhjendades seda vähenenud tootmisega Euroopa tarneahelasse kuuluvates tootmisüksustes.

Koostöös Oxfordi ülikooliga välja töötatud vaktsiini on juba kõikjal üle Inglismaa hakatud laiali jagama, kuid Euroopa Liit ei ole selle kasutamist veel heaks kiitnud. Vastavat otsust on oodata 29. jaanuariks. 

Vaktsiini tarne algusaega siiski edasi ei lükata. AstraZeneca sõnul suudetakse kohe Euroopasse toimetada miljoneid doose ning veebruaris ja märtsis püütakse tootmist kiirendada. 

EL on tellinud erinevatelt tootjatelt kokku kaks miljardit annust, millest peaks rohkem kui  piisama ühenduse 450 miljoni elaniku vaktsineerimiseks kahe doosiga. Eesmärk on vaktsineerida augusti lõpuks 70 protsenti täiskasvanud elanikkonnast. 

Euroopa Komisjoni tervishoiuküsimuste kõneisik Stefan De Keersmaeckeri sõnul kinnitas AstraZeneca reedel muudatust oma tarnegraafikus ja lisas: «Me püüame rohkem teada saada.» 

Euroopa Komisjoni tervishoiuvolinik Stella Kyriakides märkis, et nii komisjon kui liikmesriigid väljendasid vaktsiinikomitee kohtumisel sügavat rahuolematust ettevõtte sammuga.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles