FOTOD JA VIDEO Vene linnades algasid meeleavaldused Navalnõi toetuseks (19)

Copy
Märulipolitsei tegutsemas Aleksei Navalnõi toetusmeeleavaldusest osavõtjate vastu 23. jaanuaril Habarovskis.
Märulipolitsei tegutsemas Aleksei Navalnõi toetusmeeleavaldusest osavõtjate vastu 23. jaanuaril Habarovskis. Foto: TASS / Scanpix

Venemaal on kümnetes linnades kavandatud laupäevaks meeleavaldusi, et toetada opositsioonijuhti Aleksei Navalnõid, kes ka ise on ärgitanud inimesi tänavale tulema. 

Meeleavaldused algasid Vladivostokis, Južno-Sahhalinskis, Jakutskis ja Habarovskis. 

Navalnõi poolt avaldatakse meelt ka Eestis Tallinnas. 

Navalnõi peeti kinni pühapäeval, kui ta saabus kodumaale pärast mürgitamisjärgset ravi Saksamaal. Politseijaoskonnas kiiruga peetud kohtuistungil mõisteti ta 30 päevaks vahi alla. 

Lõppeval nädalal on nii pealinnas Moskvas kui mujal Venemaal kinni võetud mitmeid Navalnõi liitlasi ja poolehoidjaid. Püüti kinni mitmeid meeleavaldusi korraldajaid: politsei püüdis meeleavaldse korraldajaid nii staapidest kui ka kodudest. 

Politsei hoiatas juba ette, et loata korraldatud avalikke üritusi käsitletakse ohuna avalikule korrale. 

Paljude riikide juhid on nõudnud Navalnõi vabastamist. Samad riigid taotlevad Venemaalt ka Navalnõi mõrvamise katse avatud ja põhjalikku uurimist. Opositsioonijuht ise on süüdistanud rünnakus Vene julgeolekuteenistust ja president Vladimir Putinit. 

Uudisteagentuuri Bloomberg reedel avaldatud andmetel võidakse Navalnõile nõuda koguni 13,5 aastast vanglakaristust. 

Paljud venelased on avaldanud Navalnõile toetust muu hulgas sotsiaalmeedias. Nende seas on ka avaliku elu tegelasi, kes üldiselt hoiavad poliitikast eemale. 

Kohal on Yuri Dud, kes sai populaarseks Venemaal tänu oma intervjuusarjale juutuubis. Dud tegi ka pärast Navalnõi mürgitamist temaga intervjuu. 

Habarovskis protestiti Furgali ja Navalnõi toetuseks

Linnapea kantselei hinnangul osales Lenini väljakul toimunud sanktsioneerimata meeleavaldusel umbes 250 inimest. Inimesed marssisid mööda linna kesktänavat ja karjusid «Putin, varas». 

Politsei pidas paljud protestijad kinni. 

Varem levitas Venemaa siseministeeriumi Habarovski haru hoiatust, et nii üleskutsete puhul 23. jaanuari rahvakogunemistele kui ka seal osalemisel tuleb vastavalt seadusele vastutust kanda.  

Meeleavaldused Navalnõi toetuseks toimusid laupäeval ka Vladivostokis, Južno-Sahhalinskis ja Jakutskis. Vladivostokis teatasid võimud osalejate arvuks umbes 500. 
Jakuutias on protestijad tänavatel 50-kraadise pakasega. 

Venemaa teleuudised Navalnõist

Venemaa riiklik kanal Pervõi Kanal näitas keskpäeastes teleuudistes kõike muud kui proteste. Näiteks loeti ette Venemaa seis koroonaviiruse levikus. Lisaks Euroopa Liidu rasket võitlust Covid-19ga, kus riikide haiglad on koroonapatsiente täis, ka Inglismaa peaministri öeldut, et Briti tüvi on veel ohtlikum, kui ennist arvati. Veel peatuti teemal, et Venemaa on vaktsineerimise tempot kiirendamas. 

Venemaa riiklik uudistekanal RT räägib hoopis protestidest Tšiilis.

 
Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles