Suri USA tele- ja raadioajakirjanik Larry King

Copy
Larry King intervjueerimas USA president Clintonit ja asepresident Al Goret 5. juunil 1995.
Larry King intervjueerimas USA president Clintonit ja asepresident Al Goret 5. juunil 1995. Foto: STR New/REUTERS/Scanpix Baltics

USA tuntud tele- ja raadioajakirjanik, püksitrakside poolest kuulus Larry King, kelle intervjuud maailma liidrite, filmistaaride ja tavakodanikega aitasid pea pool sajandit hoida üleval ameerikaliku vestluse taset, suri laupäeval 87-aastasena.

King suri Cedars-Sinai haiglas Los Angeleses, säutsus Twitteris tema kaasasutatud stuudio ja võrgustik Ora Media.

Surma põhjust ei öeldud, kuid uudistekanal CNN edastas varem jaanuaris, et koroonanakkuse saanud King toimetati haiglasse.

King juhtis aastatel 1985–2010 CNNis iga päev eetris olnud omanimelist intervjuusaadet «Larry King Live» ning sai selle eest korduvalt pärjatud, sealhulgas kahe Peabody ajakirjandusauhinnaga.

Kuulsustega tehtud intervjuudega ning poliitiliste debattide ja päevakajaliste teemade arutajana polnud ta üksnes vaid vastupidav otsesaadete juht. Tema eripäraks oli uudishimu, mis muutis iga tema intervjuu põnevaks, olgu intervjueeritavateks siis «Central Parki sörkijana» tuntud vägistamisohver või miljardärist tööstur Ross Perot, kes aastal 1992 teatas Larry Kingi otsesaates oma kandideerimisest presidendiks.

King tegi hinnanguliselt 50 000 otse-eetri intervjuud ning aastal 1995 juhtis ta Lähis-Ida rahukohtumist, kus osalesid Palestiina Vabastusorganisatsiooni juht Yasser Arafat, Jordaania kuningas Hussein ja Iisraeli peaminister Yitzhak Rabin. Oma otsesaates tervitas ta kõiki, dalai-laamast Elizabeth Taylorini, Mihhail Gorbatšovist Barack Obamani ning Bill Gatesist Lady Gagani.

Pärast tema otsesaate 25. aastapäeva pidustusi 2010. aasta juunis teatas King järsku, et loobub saate tegemisest, öeldes televaatajatele: «On aeg oma igaõhtused traksid varna riputada.» Tema mantlipärijaks valiti Briti telesaadete juht Piers Morgan.

Kui King 2010. aasta detsembris ameti maha pani, kahtlustati, et ta oli trakside varna riputamisega oodanud veidi liiga kaua. Olles kunagi kaabeltelevisiooni uudistesaadete liider, oli tema saade oma ajaaknas vaadatavuselt kolmas ning kogus vaid pool televaatajatest võrreldes 1998. aastaga, mil igal õhtul vaatas «Larry King Live'i» 1,64 miljonit televaatajat.

King suitsetas päevas kolm pakki sigarette ning sai 1987. aastal südamerabanduse, kuid sellele järgnenud ülimalt raske südameoperatsioon tema tempot ei aeglustanud.

Viimastel aastakümnetel oli tal veel teisi terviseprobleeme, nende hulgas veel südamerabandusi, suhkurtõbi ja kopsuvähk.

Selle aasta algul teatas CNN, et King viidi enam kui nädalaks Covid-19 tõttu haiglaravile.

Kuid tagasilöökidest hoolimata jätkas ta töötamist kõrge eani, tehes otse-eetrisse minevaid jutusaateid ja reklaamuudiseid, ehkki tema esinemissagedus CNNis vähenes.

«Töö, see on kõige lihtsam asi, mida ma teen,» ütles King kunagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles