Polisario Rinne teatas piiriala ründamisest

BNS
Copy
Polisario Rinde võitlejad
Polisario Rinde võitlejad Foto: DANIEL OCHOA DE OLZA/AP

Lääne-Sahara iseseisvusliikumine Polisario Rinne korraldas ööl vastu pühapäeva rünnaku Guerguerati piirkonnas Maroko ja Mauritaania piiril, teatas liikumine avalduses.

«Lääne-Sahara armee tulistas neli raketti Guerguerati suunas...,» teatas nende pressiteenistus SPS, viidates ühele separatistide komandörile. Avalduses teatati ka rünnakutest piki kaitsemüüri, mis eraldab kõrbealal Lääne-Sahara võitlejaid Maroko vägedest. 

Maroko korraldas 13. novembril sõjaoperatsiooni Guerguerati puhvertsoonis, et suruda tagasi Lääne-Sahara võitlejad, kes blokeerisid olulist kaubateed Mauritaaniasse. 

Maroko ametnik Rabatis ütles, et Guerguerati lähistel toimus tulistamine, kuid liiklust maanteel see ei häirinud. 

Lääne-Sahara on vaidlusalune ning jagatud endine Hispaania koloonia, mis on peamiselt Maroko kontrolli all. Regioonis on pinged iseseisvusliikumisega Polisario Rinne kestnud alates 1970. aastatest. 

Maroko saatis novembris sõdurid puhvertsooni, et taasavada oluline maantee, mis viib Mauritaaniasse. Polisario kuulutas seejärel 1991. aasta relvarahu kehtetuks, väites, et teed ei eksisteerinud relvrahu väljakuulutamise ajal. 

Polisario Rinne võitles iseseisvumise nimel Maroko koosseisust 1975.-1991. aastani. 

Maroko on pakkunud Lääne-Saharale autonoomsust, kuid väidab, et tegemist on kuningriigi võõrandamatu territooriumiga. 

Rahvusvaheline üldsus toetab valdavalt regiooni staatuse määramist rahvahääletusega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles