Šotimaa liider lubas taas uut iseseisvusreferendumit (2)

Copy
Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon.
Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon. Foto: AFP/SCANPIX

Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon ütles täna, et kavatseb Londoni vastuseisust hoolimata korraldada «seadusliku» iseseisvusreferendumi; viimaste arvamusuuringute kohaselt on lahkulöömise pooldajad praegu enamuses.

Kui tema Šoti Rahvuspartei (SNP) teeb mais regionaalsetel valimistel tugeva tulemuse, siis lubas Sturgeon läbi viia uue referendumi sellest hoolimata, et Briti peaministri Boris Johnsoni sõnul saab seesuguse hääletuse teha vaid kord põlvkonna jooksul.

«Ma soovin seaduslikku referendumit, just neid volitusi taotlen ma Šoti rahvalt mais. Ja kui nad mulle need volitused annavad, siis seda ma kavatsen teha,» lausus ta BBC-le. 

Johnson «keeldub sellest nõudmisest kindlalt», vahendas The Sunday Times kõrgete valitsusallikate sõnu.

Sturgeon tõi välja asjaolu, et küsitlused näitavad nüüd, et Šotimaal soovib enamik inimesi iseseisvust.

Sunday Timesi uuringu kohaselt soovib 50 protsenti Šoti valijatest uut referendumit järgmise viie aasta jooksul. Seejuures on 49 protsenti otsustanud kindlalt hääletada iseseisvuse poolt ja 44 vastu. 

2014. aasta referendumil oli ei-hääli 55 protsenti. 

Sunday Timesi prognooside kohaselt võidab SNP maikuised Šoti parlamendivalimised ülekaalukalt, millega Sturgeon saaks tugeva toetuse hääletuse korraldamiseks. 

«Brexit ja koroonaviiruse kriis näivad tõukavat Šoti valijaid eemale liidust Inglismaaga,» kirjutas ajaleht. 

Kakskümmend kaks protsenti Šoti valijaid on seisukohal, et Johnson on teinud head tööd pandeemiaga võitlemisel, Sturgeoni toimetulekut koroonakriisiga peab edukaks 61 protsenti. 

Ühtlasi hääletaks uuringu kohaselt Šotimaa taasühinemise poolt Euroopa Liiduga 53 protsenti valijaid. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles