ÜRO: enam kui pool Süüria lastest on haridusest ilma jäetud

Copy
Laps Süüria koolimajas raamatuid uurimas.
Laps Süüria koolimajas raamatuid uurimas. Foto: OMAR SANADIKI/Reuters

Enam kui pooled Süüria lastest on on haridusest ilma jäetud, teatas pühapäeval ÜRO lastekaitseorganisatsioon UNICEF.

See on järsk tõus võrreldes UNICEF-i varasema hinnanguga, et kolmandik Süüria lastest ei käi koolis. Kolmandik riigi koolidest on varemetes või relvarühmituste kontrolli all.

«Pärast pea kümme aastat kestnud sõda Süürias on enam kui pool lastest haridusest ilma jäetud,» teatas UNICEF oma avalduses, hinnates, et kogu riigis on üle 2,4 miljoni lapse, kes ei käi koolis.

«See arv kasvas aastal 2020 koroonaviiruse pandeemia tõttu veelgi, halvendades hariduse andmise olukorda Süürias,» ütlesid UNICEF-i Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika juht Ted Chaiban ning Süüria kriisi juht Muhannad Hadi oma ühisavalduses.

«Süüria haridusüsteem on üle koormatud, alarahastatud, killustunud ning võimetu pakkuma ohutut, õiglast ja pidevat teenust miljonitele lastele,» lisasid nad.

Süüria kodusõda algas  2011. aastal pärast valitsusvastaste meeleavalduste jõhkrat mahasurumist, mille tagajärjel hargnes keerukas konflikt, kus osalesid ka äärmusrühmitused ning võõrriikide väed.

Süüria konfliktis on tapetud üle 387 000 inimese ja enam kui pool sõjaeelsest elanikkonnast on olnud sunnitud oma kodudest lahkuma. 

«Ühte kolmest Süüria koolist pole enam võimalik kasutada, sest need on hävitatud, kahjustatud, või kasutatakse neid sõjalistel eesmärkidel,» seisab avalduses. Need koolid, mis töötavad, on UNICEFI teatel tihtipeale ülerahvastatud ning asuvad «hoonetes, kus puudub vesi, sanitaarsüsteemid, elekter, küte ja ventilatsioon».

UNICEF teatas, et kinnitas mullu 52 haridusasutuste vastu toimunud rünnakut, mis teeb koolide ja õpetajate vastaste ÜRO kinnitatud rünnakute koguarvuks pea 700.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles