USA ootab Barack Obama ametivannet

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Ühendriikides ärkasid inimesed täna ootusärevuses, sest juba paari tunni pärast peaks andma oma ametivande suurriigi esimene mustanahaline president Barack Obama.


Washingtoni keskusesse oodatakse täna kuni kaht miljonit inimest uue presidendi inauguratsiooni tähistama ning pealinna äärealade rongijaamad olid juba varahommikul rahvast umbes, vahendas CNN.

Presidendi ametisseastumist kohapeal näha soovivad suured massid koondatakse Kapitooliumi hoone, Valge Maja ja Lincolni memoriaali vahel laiuvasse suurele pargialale, kuhu on juba enne koitu rahvas kogunema hakanud.

AFP teatas politseile viidates, et praeguseks on selle üks pool juba maksimaalselt pealtvaatajaid täis. Mitu miili pikale platsile on pandud püsti ka suured teleekraanid, et kõik sündmuste käiku jälgida saaksid.

Barack Obama ise saabus kohaliku aja järgi juba enne kella üheksat koos abikaasaga jumalateenistusele Valge Maja lähedal asuvasse St. Johni episkopaalkirikusse, kust ta läks edasi hommikukohvile ametistlahkuva presidendipaariga.

Inauguratsiooniürituste ametlik osa algab kohaliku aja järgi kell kümme Kapitooliumi juures ning selle kõige pidulikum ja tähendusrikkam hetk saabub millalgi keskpäeva paiku. Eesti ajast on USA idaranniku aeg maas seitse tundi.Obama annab presidendi ametivandesamal piiblil, mida kasutas ka Abraham Lincoln.

Presidendiks vannutamise järel peetavas kõnes pühendub Obama eelinfo põhjal majanduskriisile, millest võitu saamiseks kutsub ta ameeriklasi loobuma enda esiletõstmise mentaliteedist ning võtma vastutust oma tegude eest.

Pärast esimest sõnavõttu ja senise presidendipaariga hüvastijätmist ja kongresmenidega lõunatamist suundub uus riigipea mööda Pennsylvania avenüüd Valgesse Majja, et selle juurest vaadata pärastlõunal algavat inauguratsiooniparaadi. Hiljem õhtul külastavad aga president ja esimene leedi kümmet ametlikku inauguratsiooniballi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles