USA esindajatekoda edastas senatile ametlikult Trumpi tagandamisotsuse

Copy
USA ekspresident Donald Trump ja endine esileedi Melania Trump.
USA ekspresident Donald Trump ja endine esileedi Melania Trump. Foto: Leah Millis / REUTERS / Scanpix

USA esindajatekoda edastas esmaspäeval senatile ametlikult Donald Trumpi tagandamisotsuse, milles teda süüdistatakse Kapitooliumi mässu õhutamises.

USA president Joe Biden avaldas samal ajal siiski arvamust, et tõenäoliselt ei hääleta ekspresident Trumpi tagandamise poolt piisavalt vabariiklasi.

Biden ütles telekanali CNN intervjuus, et vajalikku 17 vabariiklasest senaatori toetust arvatavasti kokku ei saada.

Presidendi sõnul oleks olukord teine olnud, kui Trumpil oleks veel umbes pool aastat ametiaega järel.

Esindajatekoda hääletas 13. jaanuaril ootuspäraselt Trumpile mässule õhutamise süüdistuse esitamise poolt, millega käivitati tema vastu ametlik tagandamisprotseduur. Esindajatekojas andis ametisüüdistuse esitamise poolt hääle 232, vastu oli 197 rahvaesindajat ja neli jättis hääletamata. Demokraatidega liitus kümme vabariiklast.

Vabariiklastest saadikud andsid nädalavahetusel mõista, et Trumpi süüdimõistmine seoses kongressi ründamisega osutub keeruliseks.

Vabariiklaste juhtivad poliitikud on esitanud tagandamisele poliitilisi ja põhiseaduslikke vastuargumente, suurendades kahtlust, kas demokraatidel, kes kontrollivad sajakohalises senatis 50 kohta, õnnestub saavutada süüdimõistvaks otsuseks 17 vabariiklase toetus.

Trumpile esitatud süüdistus puudutab 6. jaanuaril Washingtonis peetud kõnet, mille järel tungisid tema toetajad USA kongressihoonesse. Vägivallas hukkus viis inimest.

Senati vabariiklaste juht Mitch McConnell noomis ametist lahkuvat presidenti ja jättis ukse Trumpi süüdimõistmisele avatuks.

McConnell oli proovinud lükata tagandamisprotsessi veebruari, öeldes, et Trumpil on advokaatide värbamiseks ja enda kaitsmiseks aega vaja. Reedel nõustus ta aga demokraatide seatud ajakavaga.

«Vastavalt senati reeglitele peame me protsessi alustama kohe siis, kui akt kohale jõuab. Ühendriikide senatis mõistetakse kohut ja tuleb hääletus, kas president süüdi mõista,» lausus McConnell.

McConnell märkis, et esindajatekojas esitati Trumpile süüdistus erakordselt kiiresti ehk kõigest ühe päevaga, kuid senat sellist tempot endale lubada ei saa.

«Selle järg ei tohi olla ebapiisav protsess senatis, mis jätab ekspresident Trumpi ilma tema õigusest õiglasele kohtumõistmisele või kahjustab senatit või presidendiametit ennast,» märkis McConnell

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles