Indias tungisid põllumehed sõjaväeparaadi ajal pealinna meelt avaldama

Copy
India põllumehed meelt avaldamas.
India põllumehed meelt avaldamas. Foto: AFP/SCANPIX

Indias tungisid teisipäeval tuhanded põllumehed traktoritega läbi politseitõkete, et avaldada New Delhis meelt põllumajandusreformi vastu, samal ajal kui pealinnas tähistati suurejoonelise sõjaväeparaadiga Vabariigi päeva.

Politsei oli teed pealinna konteinerite ja veokitega blokeerinud, kuid talunike pealetungi tõrjumiseks pidid nad käiku laskma nuiad ja pisargaasi.

Osa meeleavaldajaid jõudis suure teesõlmeni kolme kilomeetri kaugusel kohast, kus peaminister Narendra Modi ja teised valitsuse liikmed osalesid sõjaväeparaadil, kus demonstreeriti tanke ja uusi hävituslennukeid.

Modi lehvitas rahvale ja toimetati tagasi oma residentsi, enne kui põllumehed temani jõudsid. Talunike protest on suurim väljakutse, millega tema hindurahvuslik valitsus viimasel kuuel aastal rinda on pistnud.

Kümned tuhanded põllumehed panid novembris pealinna lähistele püsti laagri, et avaldada meelt uue  kaubaturgu dereguleeriva seaduse vastu.

Ametiühingute liidrite sõnul lubab uus seadus konglomeraatidel põllumajandustööstuse üle võtta ja asendada süsteemi, kus kaubahinnad tagab valitsus.

Võimud olid lubanud meeleavalduse korraldada tingimusel, et demonstrandid ootavad vabariigipäeva paraadi lõpuni. Meeleavaldajad tungisid sellest hoolimata tõketest mööda.

Ühel tänaval viskasid inimesed katustelt mööduvale traktorikolonnile õisi. Mujal plaksutati ja hõiguti meeleavaldajate toetuseks.

Sõjaväeparaad, kus näidati Prantsusmaalt ostetud Rafale hävitajaid, oli tänavu pandeemia tõttu tavapärasest väiksem. Rajpathi puiesteele lubati seda vaatama vaid 25 000 inimest tavalise 125 000 asemel.

Valitsuse sõnul suurendavad põllumajandusreformid sissetulekut maapiirkondades, aga opositsiooniparteid olla farmereid manipuleerinud.

Kümme läbirääkimisvooru ametiühingute ja ministrite vahel ei ole seni lahendust toonud.

Põllumehed nõuavad seaduse tühistamist, kuid valitsus on pakkunud ainult selle edasilükkamist 18 kuu võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles