Hiina vaktsiini siiditee edu kärbib Lähis-Idas üha enam USA mõju (1)

, AFP ajakirjanik
Copy
Õde valmistab ette Covid-19 vaktsiini süsti Bahreini pealinnas Manamas. Riik on heaks kiitnud nii Pfizeri kui Sinopharmi vaktsiini kasutamise.
Õde valmistab ette Covid-19 vaktsiini süsti Bahreini pealinnas Manamas. Riik on heaks kiitnud nii Pfizeri kui Sinopharmi vaktsiini kasutamise. Foto: MAZEN MAHDI / AFP / SCANPIX

Pfizer või Sinopharm? USA või Hiina? Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas dikteerivad koroonaviiruse vaktsiini hankeid diplomaatilised ja logistilised kaalutlused, millest kumab läbi Hiina mõju kasv piirkonnas.

Iisraeli valitsuse viimastel päevadel avalikustatud dokumendid paljastasid riigi ja USA farmaatsiatööstuse hiiu Pfizeri koostöö ulatuse vaktsineerimiskampaania korraldamisel, mille käigus on Iisraelis praeguseks kaitsesüsti saanud rohkem kui veerand riigi üheksast miljonist elanikust.

Vastutasuks kiirete tarnete eest pakub Iisrael, millel on tohutud digitaalsed meditsiiniandmebaasid, firmale teavet vaktsiini tõhususe ja võimalike kõrvalmõjude kohta lähtuvalt selle saaja vanusest ja varasemast terviseseisundist.

Ulatuslik koostöö pole üllatav arvestades, et Iisrael on Washingtoni peamine strateegiline partner regioonis.

Teised Lähis-Ida maad, nende seas Saudi Araabia, Katar, Kuveit ja Omaan, toetuvad samuti Pfizeri vaktsiinile, mille USA ettevõtte tõi turule partnerluses Saksamaa firmaga BioNTech.

Samas Iraak, Jordaania, Araabia Ühendemiraadid ja Bahrein maandasid riske, tellides vaktsiini nii Pfizerilt kui ka Sinopharmilt.

Hiina ja Araabia maade suhete eksperdi Yahia Zoubiri arvates sõltub vaktsiini valik peamiselt hinnast ja selle säilitamiseks vajalikest tingimustest. Samas möönab Prantsusmaal tegutseva Kedge’i ärikooli professor, et poliitilised kaalutlused ei jää praktilistele olulisel alla.

Tema sõnul sulges USA end eelmise presidendi Donald Trumpi eestvedamisel juba pandeemia alguses, samas kui Hiina arendas tervishoiudiplomaatiat. «Hiinlased on olnud palju aktiivsemad ja palju koostööaltimad,» lisas Zoubir.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles