Tillukese poisina pääses Kurt Wick peaaegu kindlast surmast natside koonduslaagris, leides varjupaiga Shanghais – see, et Hiina linn pakkus Teise maailmasõja ajal turvatunnet tuhandetele holokausti eest põgenevatele juutidele, on senini väheteada fakt.

Nüüdseks 83-aastane Wick on viimased kaks kümnendit töötanud selle nimel, et anda maailmale teada, kuidas Shanghaist sai üllatuslikult pelgupaik neile, kes otsisid pääsu Adolf Hitleri valla päästetud juutide hävitamise eest.

«Nad päästsid 20 000 juuti ning kui seda poleks juhtunud, ei saaks ma teiega praegu rääkida,» lausus Viinis sündinud Wick, kelle vanemad viisid ta Trieste sadamasse, kust ta asus pikale teekonnale itta. «Ma oleksin olnud tuhk Auschwitzis, nagu mu ülejäänud suguselts.»

Homme on holokausti mälestuspäev, mis märgib suurima natsi koonduslaagri Auschwitz-Birkenau vabastamise aastapäeva 1945. aastal.

Inimkonna ajaloo rängimas genotsiidis hukkus kuus miljonit juuti, kuid Wick ja veel kuus tema pereliiget suutsid pageda Euroopast Shanghaisse, sest see oli üks väheseid sihtkohti maailmas, kus ei nõutud viisat.

«Inimesed peaksid teadma sellest, sest tegu oli ainsa kohaga maailmas 1939. aastal, mis avas oma väravad,» jutustas AFP-le telefoni teel Wick, kes praegu elab Londonis. «Isegi paljud juudid ei tea seda.»

Kommentaarid (1)
Copy