Itaalia peaminister astus tagasi

Copy
Itaalia peaministri kohusetäitjana jätkav Giuseppe Conte.
Itaalia peaministri kohusetäitjana jätkav Giuseppe Conte. Foto: Reuters/ScanPix

Itaalia peaminister Giuseppe Conte esitas täna president Sergio Mattarellale lahkumisavalduse, et moodustada uus ja tugevam valitsus.

Mattarella rahuldas Conte tagasiastumistaotluse, jättes endale õiguse otsustada, mida edasi teha, ja tegi valitsusele ettepaneku jääda kohusetäitjana ametisse, öeldi presidendikantselei avalduses.

Mattarella lubas alustada kolmapäeva pärastlõunal konsultatsioone erakondade juhtidega, et leida olukorrast väljapääs. Kõnelused arvatakse kestvat neljapäevani. 

Conte arvatakse taotlevat uut mandaati valitsusele, mis oleks tal kolme aasta jooksul juba kolmas, kuid see sõltub tema oskusest laiendada oma parlamendienamust. 

Praegu võib ta loota populistlikule Viie Tähe Liikumisele, vasaktsentristlikele sotsiaaldemokraatidele ning väikeparteile Vabad ja Võrdsed. 

Ekspeaminister Matteo Renzi Elagu Itaaliat (Italia Viva), mis kahe nädala eest koalitsioonist lahkus, nagu ka opositsioonilisi tsentriste survestatakse poolt vahetama ja toetama uut valitsust, kuid mitte vältimatult Contega eesotsas. 

Alates 2019. aasta septembrist Itaaliat valitsenud ebakindel koalitsioon nõrgenes jaanuaris Renzi väikse, kuid võtmetähtsusega erakonna Elagu Itaalia lahkumise tõttu.

Conte võitis eelmisel teisipäeval parlamendi ülemkojas napilt usaldushääletuse, kuid tema koalitsioonivalitsusel ei ole enam enamust. Peaministrit toetas 321-kohalises senatis 156 senaatorit ja vastu hääletas 140. Absoluutseks enamuseks oleks vaja läinud 161 toetushäält.

Enne selle nädala otsustavat parlamendihääletust, mille kaotus näis vältimatu, teatas Conte esmaspäeval tagasiastumisotsusest. 

Meedia hinnangul on tegemist käiguga, millega loodetakse kindlustada mandaati uue valitsuse moodustamiseks.

Võimuvaakum tabab Itaaliat koroonakriisi ajal, mille tõttu on riik osaliselt suletud. Pingeid lisab vaktsineerimisprogrammi aeglane edenemine ja Euroopa Liidu taastusfondi miljardite eurode kulutamise plaani tähtaja läenemine.

Parlamendi suurima erakonna, populistliku Viie Tähe Liikumise liidrite hulka kuuluv välisminister Luigi Di Maio ütles esmaspäeval, et praegu on aeg koonduda Conte ümber.

Pandeemia tõttu on riigis praegu väga halvad ajad, ütles ta Twitteris. «Me vajame ühtsust, me kõik peame koonduma Giuseppe Conte ümber»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles