Saksamaa rajab neonatside vastu võitlemise ameti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa rajab neonatside vastu võitlemise ameti. Fotol neonatsid lippudega
Saksamaa rajab neonatside vastu võitlemise ameti. Fotol neonatsid lippudega Foto: SCANPIX

Saksamaa valitsus plaanib rajada uue ameti, mille eesmärgiks on neonatsismi vastu võitlemine.

Uue ametkonna rajamise põhjuseks on möödunud aasta novembris Saksamaa idaosas Zwickaus paljastunud kümne inimese mõrvaseeria, kirjutab Helsingin Sanomat.

Tapjad olid neonatsid ning nende ohvrid välismaalased.

Selle nädala teisipäeval toimus Berliinis Saksa valitsuse eriistung, kus käsitleti paremäärmuslusega seotud probleeme. Siis langetati neonatsismi vastu võitlemise ameti rajamise otsus.

Raadiojaama Deutsche Welle andmetel hakkab uus amet koguma ja jagama informatsiooni neonatside ja nende tegevuse kohta.

Berliin sai ka eriülesannetega voliniku, kes tegeleb neonatside ohvrite ja nende lähedaste õiguste kaitsmisega. Selleks volinikuks valiti tuntud inimõigusküsimuste spetsialist Barbara John.

Zwickau mõrvaseeria uurimise käigus paljastus, et Saksamaa siseluure Verfassungsschutzi 130 agenti olid sisse imbunud paremäärmuslikku parteisse NPDsse.

Samas ei teadnud mitte ükski agent selle parteiga seotud mõrvarühmituse olemasolust.

End põrandaalusteks rahvussotsialistideks nimetanud grupeering, mis koosnes kolmest liikmest, mõrvas ajavahemikul 2000–2007 kümme inimest. Neist kaheksa olid türklased, üks kreeklane ja üks sakslannast naispolitseinik.

Möödunud novembris tegid grupeeringusse kuulunud mehed pärast ebaõnnestunud röövi enesetapu ning naisliige andis end politseile välja.

Saksamaa parlamendi raportis seisab, et Saksa ühiskonnas on juudivaenulikud seisukohad üsna levinud, seda nii paremäärmuslike kui ka islamistlike vaadetega isikute seas.

Iga viies sakslane olevat varjatult juudivastane.

Raport «Antisemitism Saksamaal» on 200-leheküljeline ning selle pani kokku asjatundjatest koosnev sõltumatu komitee.

Saksa noorte seas on üks suurimaid solvanguid, kui öeldakse «kuradi juut».
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles