Bideni sõnul peab USA kliimakriisis maailmas juhtpositsiooni võtma (1)

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS

USA president Joe Biden avaldas kolmapäeval arvamust, et Ühendriigid peavad kliimakriisis maailmas juhtpositsiooni võtma.

Biden valmistub alla kirjutama tervet rida korralduskavandeid, mille eesmärgiks on ohjeldada kliimamuutust ja kuulutada aprillis välja kliimakonverents.

«Täpselt nagu me vajame ühtset riiklikku vastust koroonaviirusele, siis vajame me hädasti ka ühtset riiklikku vastust kliimakriisile,» ütles Biden Valges Majas.

«Ühendriigid peavad kliimakriisi lahendamisel maailmas juhtpositsiooni võtma,» arvas Biden.

«Minu arvates oleme kliimakriisiga tegelemisega juba kaugelt liiga kaua oodanud. Me ei saa enam oodata. Me näeme seda kõike oma silmaga. Teame ja tunneme seda niiöelda oma luudes. Ja on aeg tegutseda,» ütles Biden.

Osana rahvusvahelisest jõupingutusest päästa elurikkust ja võidelda kliimamuutusega, plaanib USA 2030. aastaks kaitse alla võtta 30 protsenti föderaalvalitsuse maast ja merest.

Teiste Bideni kliimameetmete seas on keskkonnakaalutluste muutmine osaks USA välis- ja julgeolekupoliitikast, investeeringud fossiilsetest kütustest sõltuvatesse piirkondadesse ja keskkonnakahjust kannatada saanud kogukondade aitamine.

Samuti annab president välja määruse teadusliku terviklikkuse kohta, mis suunab agentuure tegema otsuseid lähtudes teaduslikest tõenditest.

Pea veerand USA süsihappegaasi emissioonist tuleb energiast, mis on toodetud föderaalvalitsuse maal, nähtus 2018. aastal avaldatud valitsuse raportist.

Ametlike andmete järgi teeniti 2019. aastal puurimistegevuse kaudu 11,7 miljardit dollarit tulu.

Bideni teatatavad meetmed on seetõttu märkimisväärne samm tema valimislubaduse poole liikuda eemale fossiilsetest kütustest ja jõuda elektritootmises emissiooni netonullini 2035. aastaks, terves majanduses aga 2050. aastaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles