Biden kinnitas USA vankumatut panustamist Jaapani kaitsmisesse

Copy
Osa vaidlusalustest Senkaku saartest.
Osa vaidlusalustest Senkaku saartest. Foto: KYODO/REUTERS

USA president Joe Biden kinnitas kolmapäeval oma ametiaja esimeses telefonivestluses Jaapani peaministri Yoshihide Sugaga Washingtoni panustamist Jaapani kaitsmisesse, teatas Valge Maja.

Biden ja Suga arutasid «vankumatut panustamist Jaapani kaitsmisesse vastavalt 5. artiklile meie julgeolekuleppes», ütles Valge Maja avalduses, lisades, et Biden kinnitas «laiendatud heidutuse andmist Jaapanile».

USA toetus hõlmab ka Senkaku saari, mida Peking kutsub Diaoyu saarteks ning mida peavad enda omaks nii Jaapan kui ka Hiina.

Bideni administratsiooni kaitseminister Lloyd Austin kinnitas juba varem Jaapani ametikaaslasele Nobuo Kishile USA valmisolekut kaitsta Jaapani suveräänsust Ida-Hiina meres asuvate vaidlusaluste Senkaku saarte osas.

Minister Austin kinnitas, et Senkaku saarte puhul rakendub USA-Jaapani julgeolekuleppe viies säte ja Ühendriigid on valmis vastu seisma mis tahes katsetele status quo rikkumiseks Ida-Hiina merel.

USA ja Jaapani lepe näeb ette vastastikuse sõjalise abi kolmandate riikide sekkumise korral. 

Samuti tänas Austin eelmisel nädalal Jaapanit jätkuva juhtpositsiooni eest ÜRO Julgeolekunõukogu Põhja-Korea kohta tehtud resolutsioonide rakendamisel.

Senkaku (hiinapäraselt Diaoyu) saared on Jaapani kontrolli all, kuid nad on juba pikka aega Jaapani ja Hiina territoriaalse vaidluse objektiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles