Kõrgõzstani populistist president Sadõr Džaparov andis ametivande (1)

BNS
Copy
Sadõr Džaparov
Sadõr Džaparov Foto: IGOR KOVALENKO/EPA/scanpix Baltics

Kõrgõzstani populistist president Sadõr Džaparov andis neljapäeval ametivande, tõustes riigipeaks vaid mõni kuu pärast vanglast vabanemist.

52-aastane Džaparov kandis vanglakaristust pantvangide võtmise eest. Ta vabastati oktoobris parlamendivalimistele järgnenud poliitilise kriisi ajal, alustades tõusu riigipeaks.

10. jaanuaril kogus ta presidendivalimistel ligi 80 protsenti häältest.

Džaparov lubas teenida rahvast ja tagada riigi julgeoleku. Ta andis ametivande, käsi Kõrgõzstani konstitutsioonil, mida sel aastal hakatakse ümber tegema.

Ühel ajal presidendivalimistega korraldati ka rahvahääletus, mille tulemusel asendub Kõrgõzstanis parlamentaarne valitsemine presidentaalsega.

Esmaspäeval ütles üks Kõrgõzstani valitsusametnik, et Džaparov teeb esimese välisvisiidi presidendina Venemaale, kus elab ja töötab sadu tuhandeid kirgiise.

Kõrgõzstani uus põhiseadus annab vastuvõtmise korral riigipeale ilmselt ulatuslikud uued volitused ning tühistab ühe ametiaja piirangu.

Kaks Džaparovi rivaali valimistel Abdil Segizbajev ja Kursan Asanov võeti varem sel kuul kinni, suurendades kartust, et Džaparovi ametiajal jätkub kättemaksutsükkel, mis on iseloomustanud kohalikku poliitikat.

Segizbajev, kes oli 2017. aastal Džaparovi vahistamise ajal julgeolekujuht, võeti kinni süüdistatuna ametiseisundi kuritarvitamises.

Asanov, kes kuulutas end siseministri kohusetäitjaks rahutuste ajal, mis aitasid kaasa Džaparovi tõusmisele riigipeaks, võeti kinni väidetava rolli eest ministeeriumihoone hõivamisel.

Sooronbai Džeenbekovit, kellest sai kolmas Kõrgõzstani president, kes astus tagasi seoses eelmisel aastal aset leidnud rahutustega, nähti osalemas Džaparovi inauguratsioonil.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles