Botticelli maal müüdi oksjonil 92 miljoni dollari eest maha

Copy
Sandro Botticelli «Medaljoni hoidva noormehe portree».
Sandro Botticelli «Medaljoni hoidva noormehe portree». Foto: TOLGA AKMEN/AFP

Itaalia renessansskunstniku Sandro Botticelli maal leidis neljapäeval New Yorgi oksjonil 92 miljoni dollari eest ostja ja purustas kunstniku senise hinnarekordi.

«Medaljoni hoidva noormehe portree» on arvatavasti maalitud 1470.-tel või 1480.-tel aastatel ning seda peetakse üheks Botticelli kaunimatest portreedest.

Sotheby's meistrite nädala kõrghetkeks kujunenud Botticelli on oksjonimaja asepresidendi Christopher Apostle'i sõnul palju silmapaistvam teos kui ükski teine, mis viimasel ajal turule tulnud.

Maal, mille suuruseks on 58x39 sentimeetrit, kujutab pikkade kuldsete lokkidega noort meest, käes medaljonikujuline pühaku portree. Pühakupilt on 14. sajandist pärit teos, mille autorsus omistatakse Siena kunstnikule Bartolommeo Bulgarinile.

Maali lõpphinnaks koos kõigi maksude ja komisjonitasudega kujunes 92,2 miljonit dollarit.

Botticelli toes on üks kallimaid, mis kunagi oksjonil müüdud ning võistleb Gustav Klimti «Adele Bloch-Bauer II portreega» (87,9 miljonit dollarit) ja Vincent Van Goghi «Doktor Gachet' portreega» (82,5 miljonit dollarit). Esimene müüdi 2006. ja teine 1990. aastal.

Botticelli eelmine hinnarekord pärineb 2013. aastast, siis müüdi tema «Madonna ja laps noore Ristija Johannesega» 10,4 miljoni dollari eest.

Medaljoniga noormehe protree kuulus ühele Walesi aristokraadiperekonnale, kus seda pärandati 200 ühelt põlvkonnalt järgmisele. Kunstiteadlastel ei olnud selle olemasolust aimugi, enne kui see ilmus 20. sajandi alguses turule.

Maali on eksponeeritud New Yorgi Metropolitani kunstimuuseumis, Londoni Rahvusgaleriis ja mujal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles