ÜLEVAADE. Tippkiskjate kiire kadumine ähvardab tasakaalu ookeanides

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Lootskaladest ümbritsetud pikkuim-hallhai Vaikses ookeanis Hawaii rannikul. Troopiliste ja mõõdukalt soojade merede avaveeosas elutsev agressiivne, kuid aeglane röövkala on nüüd kriitiliselt ohustatud seisundis, kuna liigi suured uimed on hinnas haiuimesupi peamise koostisosana. 
Lootskaladest ümbritsetud pikkuim-hallhai Vaikses ookeanis Hawaii rannikul. Troopiliste ja mõõdukalt soojade merede avaveeosas elutsev agressiivne, kuid aeglane röövkala on nüüd kriitiliselt ohustatud seisundis, kuna liigi suured uimed on hinnas haiuimesupi peamise koostisosana. Foto: Doug Perrine/naturepl.com/Scanpix

Inimtegevuse tõttu on viimase poole sajandiga kahanenud haide ja raide arvukus ookeanides sedavõrd, et kui kohe nende kaitseks midagi ette ei võeta, võivad maailmamerede tippkiskjad kaduda, mis omakorda seab ohtu mereökosüsteemid ja paljude riikide elanike toiduturvalisuse.

Alates 1970. aastast on haide ja raide arvukus kahanenud üle 71 protsendi, kuna kalapüügisurve on selle ajaga kasvanud 18 korda, leidis üleeile ajakirjas Nature avaldatud teadusartikli autoriterühm Kanada Simon Fraseri ülikooli merebioloogia järeldoktorandi Nathan Pacoureau juhtimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles