Novavaxi koroonavaktsiin on tõhus, kuid jääb hätta LAVi mutatsiooniga

Copy
Reuters ajakirjanik Steve Stecklow osales Novavaxi Covid-19 vaktsiini kliinilises uuringus, mille käigus ta sai mullu oktoobris Londonis vaktsiinisüsti.
Reuters ajakirjanik Steve Stecklow osales Novavaxi Covid-19 vaktsiini kliinilises uuringus, mille käigus ta sai mullu oktoobris Londonis vaktsiinisüsti. Foto: STAFF/REUTERS/Scanpix

USA biotehnoloogiafirma Novavax teatas eile, et nende kahest süstist koosnev Covid-19 vaktsiin näitas Ühendkuningriigis korraldatud kliinilistes uuringutes 89,3-protsendist efektiivsust ning toimib edukalt ka seal tekkinud uue viirusetüve vastu. Samas Lõuna-Aafrika Vabariigis (LAV) tekkinud mutatsiooni puhul on see vaktsiin märksa ebatõhusam.

Novavaxi kinnitusel alustasid nad jaanuaris ka tööd uute vaktsiinide kallal, mis toimiks maailmas tekkinud eri viirusetüvede vastu ning firma loodab lähipäevadel valida välja sobivad kandidaadid, millega selle aasta teises kvartalis kliinilisi katseid alustada.

«NVX-CoV2373-l on potentsiaal mängida olulist rolli globaalse rahvatervise kriisi lahendamisel,» ütles ettevõtte president ja tegevjuht Stanley Erck kolmanda faasi katsetes hea tõhususega vaktsiini kohta.

Ühendkuniningriigis korraldatud kolmanda faasi kliinilises uuringus osales 15 000 inimest vanuses 18–84 eluaastat, seejuures 27 protsenti neist olid vanemad kui 65 eluaastat.

Esialgse analüüsi kohaselt esines uuringus osalenute seas 62 Covid-19 juhtumit, neist 56 katsealust sai platseebot ning kuus said vaktsiini NVX-CoV2373.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles