«Silminnäkijä» Eesti ehitajatest: tapmisähvardused ja 12-tunnised tööpäevad

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitustööline
Ehitustööline Foto: SCANPIX

Soomes töötav eestlane rääkis YLE TV2 saatele «Silminnäkijä» («Pealtnägija»), et Eestist pärit ehitustöölisi petetakse julmemalt kui avalikkus seda teab.

Eile eetris olnud saates rääkis eesti mees, et pärast Soome saabumist muutus tööülesanne kokkulepitust nõudlikumaks, töökoht nihkus aga Vantaast Lappeenrantasse, vahendas yle.fi.

Tööpakkumise teinud Soome firma asendus Eesti ettevõttega, mis maksis mehele kümnendiku seaduses ette nähtud töötasust.

Oma õiguste eest seisnud mees hakkas lõpuks saama tapmisähvardusi. Tema sõnul kestavad eestlaste tööpäevad Soomes enam kui 12 tundi. Vaatamata sellele peavad osa korjama tühje pudeleid, et saadud raha eest toitu osta.

Saatest selgus, et Soomes on tulnud ilmsiks lugematuid juhtumeid, kus eestlasi on töö osas ära kasutatud. Nende seas on nii mehi kui naisi.

Osad petetutest on pöördunud inimkaubanduse vastu võitleva organisatsiooni Living for Tomorrow (LFT) poole Eestis. Paljusid töötajaid petnud firmad jätkavad ikka Soomes tegutsemist.

Soomes töötab kümneid tuhandeid eestlasi, kellest paljud jäid töötuks pärast ehitusbuumi lõppu mitu aastat tagasi.

Ametliku andmebaasi järgi on üle 30 000 eestlase kolinud Soome alaliselt. Mitteametlike andmete järgi käib Soomes tööl ligi 100 000 eestlast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles