Endine KGB agent: Moskva asus Trumpi mõjutama juba 40 aastat tagasi (25)

Postimees
Copy
Donald Trump mullu oktoobris Carson City lennujaamas Nevadas.
Donald Trump mullu oktoobris Carson City lennujaamas Nevadas. Foto: Mandel Ngan / AFP / Scanpix

Juba rohkem kui 40 aastat tagasi võtsid Kremli luureametid USA eelmise presidendi Donald Trumpi sihikule ning avastasid rõõmuga, et ta oli valmis agaralt levitama läänevastast propagandat, jutustas The Guardianile endine KGB agent Juri Švets.

1980. aastatel uudisteagentuuri TASS korrespondendi kattevarju kasutades Washingtonis tegutsenud KGB agent Švets on sel nädalal ilmunud raamatu «Ameerika kompromaat» («American Kompromat») peamine allikas.

Selle autor ajakirjanik Craig Unger kirjeldab raamatus, kuidas Trump sattus Nõukogude Liidu radarile esimest korda 1977. aastal, kui ta abiellus tšehhi modelli Ivana Zelníčkovága. Trumpist sai seejärel Tšehhoslovakkia luureteenistuse ja KGB ühise operatsiooni sihtmärk.

Sügavamale KGB võrku langes Trump Švetsi ja Ungeri kohaselt kolm aastat pärast pulmi, kui avas 1980. aastal oma esimese suure kinnisvaraprojekti Grand Hyatti hotelli New Yorgis. Selle tarbeks otsis ta Nõukogude Liidu immigrandi Semjon Kislini firmalt Joy-Lud 200 televiisorit. Švetsi väitel kontrollis Joy-Ludi KGB ning Kislin aitas julgeolekuametil otsida võimalikke kontakte.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles