Prantsusmaa suleb piirid EL-i mittekuuluvate riikidega

Copy
Prantsusmaa piir on suletud.
Prantsusmaa piir on suletud. Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

Prantsuse peaminister Jean Castex teatas reedel, et riik suleb piirid Euroopa Liitu mittekuuluvate riikidega, lubades vaid hädavajalikke reise; kardetud üldisi sulgemismeetmeid valitsus siiski veel ei rakenda. 

Meede jõustub pühapäeval ja selle eesmärk on ohjeldada koroonaviiruse uute tüvedega seotud nakkusjuhtumite sissetoomist välismaalt.

Castexi sõnul esialgu uut üleriigilist lukkupanekut esialgu ei tule, kuid lähipäevad saavad olema uute võimalike piirangute osas otsustavad.

President Emmanuel Macron lisas: «Lukkupanek on legitiimne küsimus ... (kuid) me kõik teame selle raskeid tagajärgi igal rindel.» 

Uute nakkusjuhtumite pidurdamiseks suletakse Castexi sõnul suured kaubanduskeskused – väljaarvatud toidupoed – suletakse alates pühapäevast ning praegust alates kuuest õhtul kehtiva liikumiskeelu jõustamist muudetakse rangemaks.

«Rohkem politseinikke ja sandarmeid mobiliseeritakse kontrollima liikumiskeelu mittejärgimist, salapidude korraldamist ja restoranide ebaseaduslikku avamist.» 

Ta märkis, et EL-i mittekuuluvatest riikidest Prantsusmaale ja vastupidi reisida lubatakse vaid hädavajalikel puhkudel. Ühendusse kuuluvatest riikidest saabujad, välja arvatud piiriüelesed töötajad, peavad ette näitama negatiivse PCR testi. 

See nõue kehtis varem vaid lennu- ja merereiside puhul, kuid rakendub nüüd ka maitsi saabujaile. 

Piirangud Prantsusmaal, kus koolid on endiselt avatud, kuid restoranid ja baarid suletud, on mõest Euroopa naabrist leebemad.  

Valitsus on siiski teadlik avalikkuse väsimusest ja ärevusest kolmanda lukkupaneku ees. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles