Vene oligarh nimetas end Putini paleena tuntud kompleksi rahastajaks (11)

Copy
Arkadi Rotenberg
Arkadi Rotenberg Foto: Mihhail Metzel/TASS/Scanpix

Venemaa suurärimees Arkadi Rotenberg teatas laupäeval oma pressitöötajate kaudu, et on opositsioonijuhi Aleksei Navalnõi avaldatud uurimuses kuulsaks saanud «Putini palee» rahastaja.

«Jõudsin laenuandjatega mitme aasta eest kokkuleppele ning hakkasin selle koha rahastajaks. Kõik on tehtud ettevaatlikult, hästi ja oskuslikult. Loodan, et hotell saab mõne aasta pärast valmis. Usun, et Venemaal on palju häid kohti hotellide arendamiseks. Reisin riigis tihti ning paljud kohad on hiljuti tänu valitsuse tegevusele investeerijatele silma jäänud. Näiteks Kaug-Ida, Altai ja muidugi ka Musta mere rannik,» ütles Rotenberg Gelendžiki läheduses asuva kompleksi kohta.

Idokopase neeme residents ei ole Rotenbergi sõnul ainus hotell, mida ta praegu ehitab. Tema sõnul on sulgemismeetmed toonud kaasa siseturismi nõudluse kasvu ning sellest tulenevalt on majutusest puudus ja seda äri on põhjust jätkata.

«Investeerisin hotelliärisse ka muudel põhjustel. See annab tööd ehitajatele, logistikateenustele ja toitlustajatele, võimaldab tervisehoiu ja hariduse arengut, töökohtade teket ning kohalikud omavalitsused saavad taristu arendamiseks rohkem makse.»

Musta mere äärse kinnisvara olemasolu ja selle seotus president Vladimir Putiniga tuli ilmsiks juba 2010. aastal, kui vilepuhujast ärimees Sergei Kolesnikov kirjeldas seda avalikus kirjas tolleaegsele peaministrile Dmitri Medvedevile.

Uurimuses, mis avaldati Navalnõi blogis koos kaasneva kahetunnise YouTube'i videoga 19. jaanuaril, väidetakse, et kinnisvara, mis on 39 korda nii suur kui Monaco, maksab 1,35 miljardit ning maksti ajaloo suurima altkäemaksuga.

Maatükil asub 17 691 ruutmeetri suurune palee.

Uurimuse kohaselt kuulub Venemaa Föderaalsele Julgeolekuteenistusele (FSB) selle kinnisvara ümber umbes 7000 hektarit maad ning et seda kompleksi rahastasid Putini lähedased liitlased, nende seas Vene naftahiiu Rosneft juht Igor Setšin ja miljardärist oligarh Gennadi Timtšenko.

«See on eraldi riik Venemaa sees. Ja selles riigis on üks ja asendamatu tsaar. Putin,» ütles Navalnõi.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles