Venemaa valitsus hoiatab Navalnõi toetajaid (3)

Copy
Märulipolitsei tegutsemas Aleksei Navalnõi toetusmeeleavaldusest osavõtjate vastu 23. jaanuaril Habarovskis.
Märulipolitsei tegutsemas Aleksei Navalnõi toetusmeeleavaldusest osavõtjate vastu 23. jaanuaril Habarovskis. Foto: TASS / Scanpix

Vene politsei hoiatas pühapäevastel opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi vabastamist nõudvatel meeleavaldustel osalejaid.

Paljud Navalnõi lähikondlased on vangistatud ning politsei kavatseb pühapäeval Moskva kesklinnas liikumist takistada.

Navalnõi vahistati 17. jaanuaril Moskvas kohe pärast naasmist Saksamaalt, kus ta oli ravil Venemaal korraldatud närvigaasirünnaku järel. Tema kinnivõtmine tekitas üleriigilise protestilaine enam kui sajas linnas, mille käigus vahistati umbes 4000 inimest.

Moskvas kavatsetakse meeleavaldus korraldada Lubjanka väljakul, kus asub Föderaalse Julgeolekuteenistuse FSB) peakorter. Navalnõi sõnul korraldas tema tapmiskatse FSB, Vene valitsus eitab seda.

Venemaa siseministeeriumi esindaja Irina Volk hoiatas meeleavaldajaid koroonaviiruse eest ja teatas, et osalejaid, kes meeleavaldusel reegleid rikuvad, võidakse kriminaalkorras karistada.

23. jaanuari meeleavaldused olid Venemaal mitme aasta jooksul suurimad ning valitsus üritab nende kordumist ennetada. Politsei on korraldanud läbiotsimisi Navalnõi kontoris ning pereliikmete ja lähikondlaste kodudes.

Tema vend Oleg, abi Ljubov Sobol ning veel kolm toetajat pandi reedel kaheks kuuks koduaresti ning neid süüdistatakse koroonareeglite rikkumises eelmise nädala meeleavaldustel.

Navalnõi kukkus kokku 20. augustil ja viidi varsti pärast seda Venemaalt Berliini haiglasse. Laborid üle Euroopa ning Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon teatasid, et ta mürgitati närvigaasiga Novitšok. Venemaa valitsus on keeldunud täismahus kriminaaluurimise algatamisest.

Pärast Navalnõi vahistamist avaldasid tema toetajad kahetunnise video president Vladimir Putini Musta mere paleest. Putin on selle omamist eitanud, kuid perimeetrit valvavad FSO agendid, kes turvavad ka kõiki riigi tippametnikke. Laupäeval teatas Putini lähikondlane suurärimees Arkadi Rotenberg, et tema on selle objekti omanik.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles