Bellingcat kahtlustab Vene eriteenistust kahe antidopingu tippametniku tapmises (2)

Copy
RUSADA silt agentuuri hoonel.
RUSADA silt agentuuri hoonel. Foto: Reuters/ScanPix

Vene opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi mürgitamise tõestanud uurimisrühm Bellingcat uurib praegu Vene antidopinguagentuuri RUSADA kahe töötaja mõistatusliku surma asjaolusid.

Bellingcati ekspertide arvates võib RUSADA asutaja Vjatšeslav Sinevi ja agentuuri tegevjuhi Nikita Kamajevi surmaga olla seotud Vene eriteenistus FSB.

Bellingcati esindaja ajakirjanik Christo Grozev rääkis telekanalile Dožd, et tema meeskond analüüsib praegu andmeid eriteenistuse agentide liikumise kohta ja kui ilmneb palju kokkulangevusi, antakse sellest avalikkusele teada.

Vjatšeslav Sinev suri 2016. aasta veebruaris ning kõigest kümme päeva hiljem Kamajev. Mõlemad mehed olid saanud hiljuti 50-aastaseks ja nende surma põhjendati loomulike asjaoludega. Ent RUSADA endine juht Juri Ganus ütles juba toona, et «kaks inimest ei saa niisama elust lahkuda».

Dopinguametnikke tabas surm just sel ajal, kui Maailma Antidopinguagentuuri (WADA) nõudmisel RUSADA tegevus peatati, kuna Vene agentuuri kahtlustati ulatusliku dopingupruukimise varjamises. Siis pidi kogu RUSADA juhtkond ametist lahkuma. Ka Sotši olümpia ulatusliku dopingupettuse paljastanud Grigori Rodtšenkov oli hiljem rääkinud tema suhtes Moskvas kavandatud «enesetapust».

Hiljuti sai teatavaks, et Bellingcati, The Insideri ja Der Spiegeli uue ühise uurimise kohaselt vastutab Navalnõi mürgitanud FSB nn mürgirühm ka mitme teise aktivisti mõrva eest.

Ajakirjanikud leidsid FSB ohvitseride liikumiste põhjal, et nad olid seotud poliitiku Nikita Isajevi, aktivist Ruslan Magomedragimovi ja ajakirjanik Timur Kuaševi surmaga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles