Itaalia valitsuserakonnad liiguvad uue valitsuse moodustamise suunas

Copy
Itaalia peaminister Giuseppe Conte.
Itaalia peaminister Giuseppe Conte. Foto: EPA / Scanpix

Itaalia lahkuva valitsuskoalitsiooni erakonnad peavad esmaspäeval läbirääkimisi uue valitsuse moodustamises üle, teatas kõnelusi vahendav Itaalia parlamendiliige.

Parlamendi alamkoja spiiker Roberto Fico sai ülesandeks leida lahendus kriisile, mille vallandas peaminister Giuseppe Conte tagasiastumine selle nädalal algul.

Teisipäevaks peab ta teavitama president Sergio Mattarellat sellest, kas alates 2019. aasta septembrist võimul olnud erakonnad suudavad koos edasi valitseda ning kas Conte peaks jääma edasi peaministriks või tuleks ta välja vahetada.

Laupäeval ja pühapäeval toimunud kohtumised on näidanud poliitiliste jõudude ühist huvi jätkata teemade ning programmipunktide aruteluga, lausus Fico, lisades, et läbirääkimised algavad esmaspäeval.

Itaalia vasakpoolne valitsus sattus kriisi jaanuari algul kui endine peaminister Matteo Renzi taandas oma väikse Elagu Itaalia (Italia Viva) erakonna koalitsioonist, jättes Conte ilma häälteenamusest parlamendi ülemkojas.

Renzi oli juba nädalaid kritiseerinud peaministri toimetulekut koroonaviiruse pandeemiaga, mis on räsinud Itaalia majandust ning mille tulemusel on surnud 88 000 inimest.

Conte, kes on rahva hulgas samavõrra populaarne kui Renzi ebapopulaarne, jätkas esialgu ametis, püüdes veenda opositsioonilisi seadusandjaid Elagu Itaaliast jäänud tühimikku täitma.

Ent kui teisipäeval sai selgeks, et see on võimatu, teatas ta oma tagasiastumisest.

Conte loodab endiselt, et saab naasta valitsust juhtima ning teda toetavad kaks peamist võimuerakonda, populistlik Viie Tähe Liikumine (M5S) ning vasaktsentristlikud sotsiaaldemokraadid.

Kuid viimased on märku andnud ka soovist Renziga ära leppiga. Renzi on keeldunud Conte tulevikku arutamast, öeldes, et igasuguse uue valitsuse moodustamiseks on kõigepealt vaja kokku leppida programmis.

Valitsuskriis segab Itaalial tegemast plaane enam kui 200 miljardi euro suuruse Euroopa taastefondi summade jaotamises osas, mille kohta tuleb aprillis Brüsselile ülevaade anda.

Peamised opositsioonierakonnad, Silvio Berlusconi paremtsentristlik Forza Italia ja Matteo Salvini parempopulistlik Liiga on nõudnud uute erakorraliste valimiste korraldamist, mille nad arvamusküsitluste põhjal ka võidaksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles