Myanmari armee võttis riigis aastaks kontrolli

Copy
Foto: Reuters

Myanmari sõjavägi võttis riigis aastaks kontrolli, edastas esmaspäeval armee valduses olev telekanal.

Riigis on välja kuulutatud eriolukord.

Myanmari sõjavägi pidas enne seda kinni Nobeli rahupreemia laureaadi ja sisuliselt riiki juhtiva Aung San Suu Kyi, millest teavitas tema partei eestkõneleja.

«Kuulsime, et sõjaväelased pidasid president Win Myinti ja riiginõunik Aung San Suu Kyi Naypyidawis kinni,» ütles erakonna Rahvuslik Demokraatialiiga (NLD) pressiesindaja Myo Nyunt.

Viimastel andmetel on Suu Kyi pandud koduaresti.

Briti rahvusringhäälingu BBC info kohaselt on pealinna Naypyidawi ja suurima linna Yangoni tänavatel sõjaväelased. Pealinnas on kadunud telefoni- ja internetiühendus.

Enam kui kümme välissaatkonda, sealhulgas USA ja Euroopa Liit, kutsusid juba reedel Myanmari austama demokraatlikke norme, liitudes nii ÜRO murega võimaliku riigipöördekatse pärast. 

USA ähvardas esmaspäeval Myanmari sõjaväge tagajärgedega ja nõudis riigijuhtide viivitamatut vabastamist, teatasid võimuesindajad.

«USA on vastu kõikidele katsetele muuta hiljutiste valimiste tulemusi või takistada Myanmaris võimu demokraatlikku üleminekut. Rakendame vastutavate isikute vastu meetmeid, kui neid samme ei pöörata tagasi,» hoiatas Valge Maja pressiesindaja Jen Psaki.

Austraalia nõudis esmaspäeval samuti Suu Kyi ja teiste kinnipeetud juhtide kohest vabastamist.

«Kutsume Myanmari sõjaväge üles austama õigusriiki, lahendama vaidlused seaduslike vahenditega ning vabastama viivitamatult kõik tsiviiljuhid ja teised ebaseaduslikult kinni peetud isikud,» ütles välisminister Marise Payne.

Neljapäeval avaldati sõjaväejuhi kõne, kus ta pidas võimalikuks, et teatud asjaolude korral ilmneb «vajadus põhiseadus tühistada».

Alates Myanmari esimestest demokraatlikest valimistest 2015. aastal on tsiviiladministratsioonil olnud kindralitega keerukas võimujagamislepe, mida 2008. aastal hunta koostatud põhiseadus ette nägi.

Populaarse Suu Kyi võimuletulekut 2015. aasta valimiste järel on piiranud mitmed põhiseaduse sätted.

Myanmaris on varem põhiseadus tühistatud 1962. ja 1988. aastal. Mõlemal korral võtsid sõjaväelased võimu ja hunta pani ametisse oma valitsuse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles