Soomes elavat sierraleonelast kahtlustatakse sõjaroimades ja inimsöömises (4)

Copy
Sierra Leone Revolutsioonilise Ühisrinde (RUF) võitlejad 1996. aastal. Foto on illustreeriv.
Sierra Leone Revolutsioonilise Ühisrinde (RUF) võitlejad 1996. aastal. Foto on illustreeriv. Foto: AFP/SCANPIX

Soomes mitmetes kuritegudes süüdistatud Sierra Leone päritolu mees tappis ise ja lasi inimesi hukata, saatis neid sunnitööle ning on süüdi ka inimsöömises, on öeldud keskkriminaalpolitsei (KRP) eeluurimismaterjalides.

Politsei kuulas eeluurimise käigus üle mitmeid tunnistajaid Libeerias – nii tsiviilisikuid kui sõjaväelasi. Mitmed väidetavatest kuritegudest toimusid Lofa piirkonnas Kiantahu, Kamatahu Hassala ja Popalahuni külades.

Prokuröri teatel oli süüdistatav Gibril Massaquoi mässulise Revolutsioonilise Ühisrinde (RUF) üks komandöridest, kes võitles lisaks Sierra Leonele ka Libeerias, toetades president Charles Taylorit. Ka KRP esmaspäeval avalikustatud eeluurimismaterjalides mainivad mitmed tunnistajad, et Massaquoi oli üks rühmituse juhtliikmeid.

Paljude tunnistajate sõnul käskis mees oma alluvuses olevail sõduritel tappa tsiviilisikuid ja hukkas neid ka ise. Üks tunnistajaist, 33-aastane mees, ütles, et nägi Massaquoid ka kannibalismiga tegelevat. Tema sõnul sõid võitlejad iga päev inimliha.

Tunnistaja tundis Massaquoi ära KRP esitatud foto põhjal.

«Ülekuulatud tsiviilisik rääkis, et nad (sõdurid) tapsid inimesi nagu kärbseid ja nägi Gibril Massaquoid söömas inimliha,» seisab KRP ülekuulamismaterjalides.

Ülekuulamismaterjalide põhjal nägid ka mitmed muud tunnistajad teda osalemas inimliha söömises.

Sama tunnistaja rääkis, et temast sai hiljem sõdurite ori ning muu hulgas pidi ta neid kandma. Lõpuks õnnestus tal pageda, kui teine president Taylori vastu võidelnud mässuliste rühmitus LUD ründas Popolahuni ja ajas RUF-i minema.

Palju metsikusi pandi toime Kamatahu Hassala nimelises külas. Prokuröri sõnul tõid võitlejad külla tsiviilisikuid, kes pandi Massaquoi korraldusel kinni majadesse, mis seejärel põlema süüdati. Lisaks suleti umbes kümme last küla keskel asuvasse kööki, mis samuti Massaquoi käsul maha põletati, teatas prokurör.

Külas elanud, praeguseks 30-aastase mehe sõnul tõid RUF-i võitlejat Belahunist ja teistest küladest inimesi Kamatahu Hassalasse. Tunnistaja kinnitas KRP-le, et tsiviilisikuid tapeti külas eri viisil, muu hulgas põletades.

Juhtunu ajal vaid varases murdeeas olnud tunnistaja ütles, et nägi ka, kuidas seitse alasti naist kinni seoti  ja kööki viidi. Koidikul läks ta koos teiste inimestega seda maja vaatama ning nad leidsid sealt surnukehad.

Tunnistaja sõnul olid laibad alasti ja kinni seotud. Osal ohvitest olid laskehaavad ning osal kõrid läbi lõigatud. Prokuröri sõnul olid Massaquoi ja tema võitlejad naised kõigepealt vägistanud ja seejärel tapnud.

«Sama päeval andis ta (Massaquoi) korralduse põletada maja, kus need inimesed olid. Sõdurid piirasid maja ümber ja süütasid selle põlema. Majast keegi välja ei tulnud. Kui komandör andis käsu, siis sõdurid ei kõhelnud, vaid tegutsesid kiiresti,» kirjeldas mees eeluurimismaterjalides.

Ka praegu 37-aastane tunnistaja ütles, et nägi inimeste põletamist majades. Tema sõnul andis süütamiskäsu Massaquoi, keda kutsutakse paljude tunnistajate lugudes ka Angel Gabrieliks (ingel Gabriel).

«Komandör Angel seisis maja ees, lõi endale vastu rinda ja ütles: »Ma olen ingel, kellega pead kohtuma enne jumalat«,» kirjeldas mees.

Massaquoi kohtuprotsess algas esmaspäeval Pirkanmaa alamastme kohtus. Teda süüdistatakse mõrvades, vägistamistes, rasketes sõjaroimades ning inimõigusrikkumises erakordsetes oludes. Süüdistaja nõuab talle eluaegset vanglakaristust.

Massaquoi on kõiki süüdistusi eitanud. Tema kaitsja sõnul ei viibinud mees kuritegude toimepanemise ajal Libeerias.

STT teatas kahtlustatava nime juba kohtuistungi ajal süüdistuse erakordse tõsiduse ja mehe positsiooni tõttu.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles