Türgi president vihjas uue põhiseaduse vajadusele

Copy
President Recep Tayyip Erdogan.
President Recep Tayyip Erdogan. Foto: ADEM ALTAN/AFP

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles esmaspäeval, et riigil võib olla aeg uue põhiseaduse kirjutamiseks, edastasid meediakanalid.

Mitmel pool tõlgendati sõnavõttu Erdoğani katsega leida uus viis võimul püsimiseks.

Praegu 66-aastane Erdoğan on Türgit valitsenud alates 2002. aastast kas peaministri või presidendina. 2017. aastal muutis ta põhiseadust nii, et presidendi võim suurenes ja peaministri amet kaotati. Samal ajal piirdus presidendiaegade arv kahega. Järgmisel aastal võitis ta presidendivalimised ja alustas oma esimest ametiaega.

Türgis toimuvad presidendi- ja parlamendivalimised 2023. aastal. Kehtiva põhiseaduse kohaselt peaks Erdoğan võimust loobuma hiljemalt 2028. aastaks.

Erdoğani populaarsus on viimastel aastatel langenud seoses karmide võtetega võitluses opositsiooniga ja Türgi majanduse kriisi langemisega.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell võttis jaanuari keskel Brüsselis vastu Türgi välisministri Mevlüt Çavuşoğlu, kellega prooviti soojendada Türgi-Euroopa suhteid. Pinged Türgi ja Euroopa Liidu vahel tõusid haripunkti läinud suvel, kui Ankara saatis sõjalaevadest saadetud uurimisaluse otsima maagaasi vaidlusalustest vetest, mida peavad enda omaks ka Kreeka ja Küpros.

Erdoğan on öelnud nii von der Leyenile kui Saksamaa kantslerile Angela Merkelile, et Ankara tahab suhetes Euroopa Liiduga pöörata uue lehekülje. Euroopa Liit on teatanud, et ehkki Türgist tulevad signaalid on positiivsed, peab Ankara neid toetama konkreetsete faktide ja sammudega. EL-i ja Türgi vahel on ka teisi tüliõunu, näiteks Ankara roll Süüria, Liibüa ja Mägi-Karabahhi konfliktis.

Erdoğan arendas USA lahkuva presidendi Donald Trumpiga lähedast isiklikku sõprust ja ta ootas kolm päeva, enne kui õnnitles Joe Bidenit 3. novembri valimisvõidu puhul.

Ankara suhted Washingtoniga halvenesid 2016. aasta ebaõnnestunud riigipöördekatse järel, milles Erdoğan süüdistas USA-s elavat islamivaimulikku Fethullah Güleni, keda ei ole Türgile välja antud. Siiski aitas sõprus Trumpiga Erdoğani kaitsta varem kehtestatud sanktsioonide eest ning vaigistas USA kriitikat Türgi inimõiguste olukorra pärast.

Tagasi üles