Prantsuse seadusandjad arutavad vastuolulise eelnõu üle

BNS
Copy
Prantsuse siseminister Gerald Darmanin.
Prantsuse siseminister Gerald Darmanin. Foto: Reuters/ScanPix

Prantsusmaa seadusandjad alustasid esmaspäeval arutelu vastuolulise eelnõu üle, mis on suunatud islamiäärmusluse vastu.

Muudatusettepanekuid on nimetatud ka separatismivastaseks seaduseelnõuks, kuna kardetakse, et islamistlikud äärmuslased loovad kogukondi, mis on eraldatud Prantsusmaa vankumatult ilmalikust identiteedist. 

«Meie riik on haige separatismist ja ennekõike islamiäärmuslusest, mis kahjustab meie rahvuslikku ühtsust,» ütles siseminister Gerald Darmanin parlamendile.

President Emmanuel Macron on nõudnud õigusaktide kehtestamist, mis karmistaksid reegleid küsimustes alates usupõhisest haridusest kuni polügaamiani.

Prantsusmaa moslemikogukonna juhid esitasid jaanuaris president Macroni palvel uue «põhimõtete harta», mille eesmärk on aidata kaasa Macroni algatusele sektantluse ja ekstremismi väljajuurimiseks.

Macron palus novembris Prantsuse islamiusu nõukogul (CFCM) koostada harta pärast seda, kui džihadist tappis kooliõpetaja, kes oli näidanud oma õpilastele klassitunnis prohvet Muhamedi karikatuuri.

Harta on osa Macroni lootusest «vabastada» islam radikaalsetest mõjudest, mis tungivad üle Prantsuse range ilmalikkuse piiride ning mida peetakse viimastel aastatel toimunud džihadistlike tapmiste põhjuseks.

«Tunnustan Prantsuse moslemikogukonna tehtud tööd, mis mõistab selgelt hukka islami politiseerimise,» kirjutas Darmanin suhtlusvõrgustikus Twitter.

Harta ei luba islami «kasutamist tööriistana» poliitilistel eesmärkidel ning kinnitab meeste ja naiste võrdsust, mõistes hukka sellised praktikad, nagu naiste ümberlõikamine, sundabielud ning «süütuse tunnistused» abielluvatele neidudele.

Macroni valitsus asus välja juurima äärmuslikke mošeesid ja ühendusi ning plaanib eemaldada pea 300 Türgist, Marokost ja Alžeeriast Prantsusmaale saadetud imaami.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles