Miks ei viibi Navalnõi kohtuprotsessil Eesti esindajat? (11)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Aleksei Navalnõi kohtus.
Aleksei Navalnõi kohtus. Foto: AFP/SCANPIX

Venemaal Moskvas algas täna kohtuistung opositsiooniliider Aleksei Navalnõi üle. Istungil viibivad USA, Euroopa Liidu ja rohkem kui kümne lääneriigi esindajad. 

Kõigi diplomaatiliste missioonide esindajad lubati takistamatult Moskva linnakohtu saali, kus toimub Moskva Simonovski rajoonikohtu väljasõiduistung.

«Istungile lubati ELi, USA, Saksamaa, Suurbritannia ja teiste riikide saatkondade esindajad,» öeldi Interfaxile kohtust. Kohtu andmetel viibivad istungil veel ka Tšehhi, Austria, Leedu, Norra, Rootsi, Hollandi, Kanada, Šveitsi, Läti ja Poola diplomaatilised esindajad. Aga Eestit ei ole.

Välisministeerium selgitas Postimehele, et ministeerium ja Eesti saatkond Moskvas jälgivad tähelepanelikult Venemaa poliitilisi arenguid, sh. Navalnõi kohtuprotsessi ja tema kinnipidamisega seotud sündmuseid. Lisaks, et kohtuprotsesside jälgimised on tavapärane Euroopa Liidu liikmesriikide poolt kokku lepitud praktika, mis toimuvad Euroopa Liidu delegatsiooni koordineerimisel. Ning viimaseks selgituseks lisati, et Eesti saatkond Moskvas mälestas täna traditsiooniliselt Tartu rahu aastapäeva Novodevitšje kalmistul Tartu rahu läbirääkimiste Nõukogude Venemaa delegatsiooni juhi Adolf Joffe haual.

Eurosaadik Urmas Paeti sõnul oleks Eesti diplomaat võinud Navalnõi pseudokohtuistungil siiski kohal olla, nagu paljude Euroopa riikide diplomaadid olid.

«See oleks oluline sümboolne toetus Eesti poolt nii Navalnõile inimesena kui kõigile neile, kes soovivad Venemaale vaba ühiskonda. Ma ei tea, miks Eesti esindajat ei olnud, kuid edaspidi peaks Eesti olema koos teiste Euroopa liitlastega ka Navalnõi ja Vene ühiskonnale vabaduse saamist toetamas,» leiab Paet.

Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederi sõnul näitab uue valitsuse otsus, mitte saata Eesti diplomaatilist esindajat Navalnõi kohtuprotsessile, passiivsust, mida Eesti endale lubada ei tohiks. «Navalnõi kohtuistungil osalevad rohkem kui kümne lääneriigi esindajad ning meie lähinaabrid Läti ja Leedu. Sellises olukorras peaks igal eestlasel tekkima küsimus: kus on Eesti esindaja?»

Seederi sünul ilmestab see fakt uue valitsuse välispoliitilist passiivsust. «Eesti-sugusele väikeriigile on väärtuspõhine poliitika hindamatu. Peame võtma eestvedaja rolli ja näitama üles solidaarsust õigusriigi ja rahvusvahelisele õiguse põhimõtetele. Eriti oluline on see kuuludes ÜRO julgeolekunõukogusse mittealalise liikmena. Uus valitsus ei saa jääda keerulises rahvusvahelises olukorras pealtvaataja rolli,» ütles Seeder

«Kõigil diplomaatilise protesti üritustel on Eesti esindajal mõistlik viibida koos samameelsete riikide esindajatega, muidu tõlgendatalse seda sisulise distantseerumisena,» leiab endine välisminister Urmas Reinsalu.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles