Euroopa Liit eraldab neli miljardit eurot võitluseks vähiga

Copy
Vähipatsient Dresdeni haiglas ravi saamas. Foto on illustratiivne.
Vähipatsient Dresdeni haiglas ravi saamas. Foto on illustratiivne. Foto: Caro / Sebastian Kahnert / Scanpix

Euroopa Komisjon tegi kolmapäeval teatavaks plaani eraldada osana intergeeritud tervishoiupoliitika projektist neli miljardit eurot vähi ennetamiseks, raviks ja uuringuteks.

Tervishoiuvolinik Stella Kyriakides kuulutas vähist jagusaamise plaani välja ülemaailmse vähipäeva eel ning ütles, et selle eesmärk on kindlustada kõigile Euroopa Liidu kodanikele ühesugused ellujäämise väljavaated olenemata liikmesriigist, kus nad elavad.

Kyriakidese sõnul on lubamatu, et ELis on ligipääs ennetusprogrammidele riigiti erinev ning eri tasemel on ka varajane diagnoosimine, haiguse tuvastamine, ravi ja ellujäämisvõimalused.

Vähivastase võitluse plaani eesmärk on vähendada lähiaastatel suitsetamist, alkoholi tarbimist ja õhureostust ning edendada tervislikke eluviise, et vähendada ennetatavaid vähijuhtumeid 40 protsendi võrra.

Sihiks on vaktsineerida 90 protsenti ELi tüdrukutest emakakaelavähki põhjustava papilloomviiruse vastu. Samuti on kavas toetada sõeluuringuid rinna-, emakakaela- ja jämesoolevähi varajaseks avastamiseks ning laiendada uuringuid ka eesnäärme-, kopsu- ja maovähi ennetamiseks.

Euroopa Komisjoni andmetel on ELis 2,7 miljonit vähidiagnoosiga inimest ja igal aastal sureb vähki umbes 1,3 miljonit.

Üle Euroopa on vähist jagu saanud inimesi 12 miljonit, kuid nad vajavad erineval määral abi.

Tervishoid on üldiselt ELi liikmesriikide endi pädevuses, kuid EK valmistub koroonapandeemiast õppust võttes omandama suuremat rolli tervishoiuküsimuste kooskõlastamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles