USA mõistis hukka Türgi retoorika seksuaalvähemuste teemadel

Copy
Üliõpilaste meeleavaldus Istanbulis.
Üliõpilaste meeleavaldus Istanbulis. Foto: OZAN KOSE/AFP

USA mõistis kolmapäeval hukka Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani ja  siseminister Süleyman Soylu väljaütlemised seksuaalvähemuste kohta.

Erdoğan kritiseeris valitsusvastastel meeleavaldusel osalenud seksuaalvähemuste liikumist ja võrdles tudengitest protestijaid muu hulgas terroristidega.

«Oleme mures tudengite ja teiste meeleavaldajate kinnipidamise pärast ja mõistame teravalt hukka demonstratsioonide ümber puhkenud LGBTQIA vastase retoorika,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price ajakirjanikele.

Türgi politsei kasutas teisipäeval Istanbulis ja Ankaras president Recep Tayyip Erdoğani vastu meelt avaldanud tudengite laialiajamiseks vägivalda ning võttis kinni üle 170 inimese.

Tudengid on protestinud alates eelmisest kuust, kui Erdoğan otsustas määrata Istanbuli prestiižika Boğaziçi ülikooli uueks rektoriks võimuparteile lojaalse isiku.

Sotsiaalmeediaplatvorm Twitter andis Türgi siseministrile juba teise hoiatuse mõne päeva jooksul vihakõne eest LGBT kogukonna vastu. 

Siseminister Süleyman Soylu kirjutas Twitteris laupäeval, et viha õhutamise alusel on kinni võetud neli «LGBT ebardit». Twitter peitis sõnumi hoiatusega, et see rikub platvormi vihakõne eeskirju. 

Soylu postitas teisipäeval uue sõnumi, milles küsis, miks peaks Türgi «sallima LGBT hälvikuid». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles