ÜRO Julgeolekunõukogu väljendas sügavat muret Myanmari riigipöördega seoses

Copy
Soomuk Myanmari suuruselt teise linna Mandalay tänavatel.
Soomuk Myanmari suuruselt teise linna Mandalay tänavatel. Foto: STRINGER/REUTERS

ÜRO Julgeolekunõukogu väljendas neljapäeval sügavat muret Myanmari riigipöördega seoses ja kutsus üles kõigi kinnipeetute vabastamisele, kelle seas ka riigi de facto liider Aung San Suu Kyi.

Kuid Ühendkuningriigi kirjutatud avalduses ei mõistetud riigipööret enam otseselt hukka, mis oli veel sees teisipäeval toimunud erakorralise koosoleku esimeses kavandis.

Hilisem avaldus toetab ka dialoogi juurde naasmist ja demokraatlikku protsessi Myanmaris.

«Parem on kirjutada vähem, kui üldse mitte,» tõdes üks asjaosaline diplomaat, kes meenutas, et läbirääkimised olid Hiinaga selles osas väga rasked.

ÜRO Julgeolekunõukogul ei õnnestunud teisipäeval Myanmari riigipööret hukka mõista, sest vetoõiguslikud Hiina ja Venemaa nõudsid seisukoha kujundamiseks rohkem aega. 

Hiina kommunistlik juhtkond on riigipöördele lähenenud niiöelda pehmelt.

Peking on kutsunud kõiki Myanmari osapooli üles «lahkarvamused lahendama» ja Hiina riiklik uudisteagentuur Xinhua kirjeldas esmaspäeval aset leidnud riigipööret «valitsuse suure ümberkorraldamisena».

Myanmari Rahvuslik Demokraatialiit (NLD) võitis novembris peetud valimised ülekaalukalt, samas kui sõjaväega seotud parteide tulemus oli kasin. Armee väidab, et valimisel esines pettust.

Esmaspäeval põhjendas sõjavägi riigipööret tsiviilvalitsuse «suutmatusega korraldada vabasid ja õiglaseid valimisi». Rahvusvahelised ja kohalikud valimisvaatlejad pole seda etteheidet kinnitanud. 

Sõdurite naasmine suuremate linnade tänavatele pole seni suuremaid demokraatiatoetajate meeleavaldusi esile kutsunud. Küll aga tulid neljapäeval pealinnas Naypyidawis välja sajad Myanmari relvajõudude toetajad.

Meeleavaldusel kanti loosungeid, kus välisriikidest sõltuvaid tsiviilvõimu esindajaid nimetati reeturiteks ning kinnitati, et sõjavägi armastab rahvast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles