Myanmaris vahistati kukutatud liidri Suu Kyi parem käsi

Copy
Myanmari kukutatud liidri Aung San Suu Kyi tähtis nõunik Win Htein.
Myanmari kukutatud liidri Aung San Suu Kyi tähtis nõunik Win Htein. Foto: AP / Scanpix

Myanmaris vahistati reedel pärast rahvusvahelist pahameelt tekitanud sõjaväelist riigipööret kukutatud liidri Aung San Suu Kyi oluline nõunik.

Suu Kyi paremaks käeks peetav Win Htein vahistati tema tütre kodus, ütles Myanmari Rahvusliku Demokraatialiidu (NLD) pressiesindaja Kyi Toe.

79-aastane Win Htein on kauaaegne NLD aktivist, kes on varemgi sõjaväehunta vastu võitlemise eest pikalt kinni istunud.

Enne vahistamist ütles ta kohalikule meediale, et sõjaväeline putš ei olnud arukas ja et selle juhid on võtnud riigi jaoks vale kursi.

«Kõik siin riigis peaks seisma kogu oma väega vastu neile sammudele, millega tahetakse meie valitsus hävitada ja meid tagasi nulli viia,» ütles ta riigipöörde järel.

Sõjavägi pidas riigi de facto liidri Suu Kyi ja president Win Myinti kinni esmaspäeval, kui tehti lõpp kümme aastat kestnud demokraatiale, enne mida valitses riiki aastakümneid sõjaväehunta.

Vahistatud on veel üle 130 ametniku ja seadusandja, aga ka vähemalt 14 aktivisti ja nimekat demokraatiameelset tegelast.

Suu Kyid ei ole alates esmaspäevast avalikkuse ees nähtud.

Riigis käivad kolmandat päeva riigipöörde vastased meeleavaldused.

Reedel korraldasid Yangoni Dagoni ülikooli õpetajad ja õpilased protesti, kus näidati Hongongi ja Tai demokraatialiikumistelt laenatud ja «Näljamängudest» pärinevat kolme ülestõstetud sõrmega tervitust ning lauldi revolutsioonilaule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles