Rahvusvaheline Kriminaalkohus otsustas, et saab uurida Palestiina aladel toimunud sõjakuritegusid

Copy
Palestiina
Palestiina Foto: HAZEM BADER/AFP

Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) otsustas reedel, et selle jurisdiktsioon hõlmab ka olukorda okupeeritud Palestiina aladel, otsus võimaldab tribunali prokuröridel algatada vajadusel seal toime pandud sõjakuritegude uurimist. 

ICC teatas oma avalduses, et oli langetanud häälteenamusega otsuse, mille kohaselt hõlmab kohtu territoriaalne jurisdiktsioon ka Palestiina olukorda Iisraeli poolt alates 1967. aastast okupeeritud aladel. Eraldi mainis tribunal Gaza sektorit, Läänekallast ja Ida-Jeruusalemma. 

Kohtu peaprokurör Fatou Bensouda oli eelnevalt küsinud tribunali hinnangut selle kohta, kas selle jurisdiktsioon ulatub ka okupeeritud palestiinlaste aladele. Bensouda oli 2019. aasta detsembris teatanud soovist alustada selles piirkonnas uurimist. 

Kohtu sõnul on Palestiina osaline Rooma statuudis, millega ICC 2002. aastal moodustati. Seega on Palestiina Rahvusvahelise Kriminaalkohtu liige, Iisrael aga mitte. 

Tribunali ülesandeks on menetleda genotsiidi, sõjaroimade ja inimsusvastaste kuritegudega seotud juhtumeid. 

Kohus rõhutas, et reedese otsusega ei pakuta lahendust rahvusvahelisest õigusest lähtuvatele piiritülidele ega püüta anda eelnevat hinnangut piiride küsimusele, vaid selle eesmärk oli ainuüksi kohtu territoriaalse jurisdiktsiooni määratlemine.

Bensouda nõuab täiemahulist uurimist 2014. aasta Gaza sõja osas. Eeluurimine sel teemal vältas viis aastat. 

Iisrael ja USA reageerisid tollal raevukalt prokuröri teatele uurimise kohta. Ühendriigid on kritiseerinud kohut selle eest, kuidas see kohtleb USA liitlast Iisraeli. 

USA on keeldunud tunnistamast ICC jurisdiktsiooni selle loomisest saadik. Mullu detsembris aga kehtestas toonane USA president pretsedenditul moel sanktsioonid Bensoudale ja teisele kõrgele ICC ametnikule. 

Hollandis Haagis baseeruv ICC algatas 2019. aastal uurimise USA vägede poolt Afganistanis toime pandud rikkumiste kohta. 

Juunis ameti maha panev Bensouda on ärgitanud USA presidenti Joe Bidenit sanktsioone tühistama. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles