Biden jätkab Türgi suhtes Vene relvade tõttu karmi liini

Copy
Pentagoni pressiesindaja John F. Kirby.
Pentagoni pressiesindaja John F. Kirby. Foto: Zumapress/Scanpix

USA presidendi Joe Bideni administratsioon soovib sarnaselt eelmise Donald Trumpi valitsusega, et Türgi loobuks Venemaalt 2019. aastal soetatud raketitõrjesüsteemist.

«Meie positsioon ei ole muutunud,» lausus reedel Pentagoni pressiesindaja John Kirby. «Me ärgitame Türgit mitte säilitama S-400 süsteemi.»

Türgi pööras oma pilgu Moskva poole, kui tal ei õnnestunud Barack Obama administratsiooniga kokku leppida USA Patrioti ostu tingimustes. Seda õhutõrjesüsteemi omab enamik NATO riike.

Ankara langetas otsuse soetada 2,5 miljardi dollari eest S-400 süsteem, hoolimata hoiatustest, et taoline sõjaline koostöö ei vasta NATO huvidele, võimaldades Venemaal parandada lääne lennukite tabamise võimet. 

Kättemaksuks keelas Trumpi administratsioon kõik USA ekspordilitsentsid Türgi kaitsetööstuste ühendusele ning keeldus viisa andmisest agentuuri presidendile Ismail Demirile.

Juba varem oli Washington peatanud Türgi osaluse F-35 hävitajate väljatöötamisel.

«Türgi on ammune ja väärtuslik NATO partner, kuid nende otsus osta S-400 on ühitamatu Türgi kohustustega USA ja NATO liitlasena,» jätkas Kirby. 

«Türgil oli möödunud kümnendil mitmeid võimalusi soetada Ühendriikidelt Patriot-süsteem, kuid valis seevastu S-400, mis annab Venemaale tulu, juurdepääsu ja mõju.»

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan avaldas jaanuaris lootust jõuda Bideniga kompromissile, mis lubaks Ankaral naasta F-35 programmi, kuid kontaktid uue USA administratsiooni ja Ankara vahel on olnud piiratud.

Kuigi Ankara teatas teisipäeval, et Türgi presidendi pressiesindaja Ibrahim Kalin ja USA riikliku julgeoleku nõunik avaldasid soovi teha tihedamat koostööd, ei olnud Biden veel reedel presidendina Erdoğaniga rääkinud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles