Biden: ettearavamatu Trump ei peaks luureülevaateid saama

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: AFP / Scanpix

USA president Joe Biden ütles reedel, et tema eelkäija Donald Trump, keda ootab senatis õigusemõistmine seoses süüdistustega Kapitooliumi ründamisele ässitamises, ei peaks saama salajasi luureülevaateid, nagu see muidu endiste riigipeade puhul tavaks on. 

«Ma lihtsalt arvan, et tal pole mingit vajadust neid luureülevaateid saada. Mis kasu on anda talle luureülevaateid? Mis mõju tal üldse on peale selle, et ta võib komistada ja öelda midagi?» lausus Biden usutluses uudistekanalile CBS.

Vastne demokraadist president viitas seejuures «Trumpi ettearvamatule käitumisele, mis ei ole seotud 6. jaanuari mässuga».

Trump väitis, et valimised on temalt varastatud, seda hoolimata ülekaalukatest vastupidistest tõenditest ning kümnete sellekohaste kohtuvaidluste kaotamisest. 

Valges Majas olles põhjustas Trump sageli ärevust luureandmete eiramise või viisi pärast, kuidas ta neid kasutas. 

Mais 2017 jagas ta väidetavalt salajast teavet kohtumisel Vene välisministri ja suursaadikuga. Trump seadis ka avalikult kahtluse alla luureandmed Moskva sekkumisest 2016. aasta valimistesse ja ulatuslikust häkkerirünnakust tema ametiaja lõpupoole.

Esindajatekoda on ekspresidendi juba süüdi mõistnud mässu eest Kapitooliumil, kus jättis elu viis inimest. Järgmisel nädalal menetleb tema ametisüüdistust senat. 

Endistel presidentidel on traditsiooniliselt õigus luureülevaateid saada, kuid paljud Trumpi kriitikud on avaldanud kartust, et ta võib lekitada riigi julgeoleku seisukohast tähtsat infot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles