Myanmari riigipöördevastased meeleavaldused laienevad

Copy
Myanmari riigipöördevastane meeleavaldus.
Myanmari riigipöördevastane meeleavaldus. Foto: Reuters / Scanpix

Myanmaris oli laupäeval seni suurim riigipöördevastane meeleavaldus; noored demonstrandid tulid tänavatele sõjaväelise režiimi vastu protestima hoolimata sellest, et rahva rahulolematuse summutamiseks on kogu riik jäetud internetiühenduseta.

Yangoni ülikooli lähedal marssis tuhatkond meeleavaldajat, näidates kolme sõrme, millest on saanud vastupanuvõitluse märk.

«Maha sõjaväeline diktatuur!» skandeeris rahvahulk, milles võis märgata kukutatud tsiviilliidri Aung San Suu Kyi parteiga seostatavaid punaseid peapaelu.

Ümberkaudseid tänavaid tõkestas suur politseikontingent, kohale oli toodud kaks veekahurit, rääkisid AFP reporterid sündmuspaigalt.

Myanmar on internetita juba teist korda sel nädalal, samas ulatuses katkestus oli esmaspäeval, kui peeti kinni Suu Kyi ja teised tsiviilliidrid.

Sõjavägi tegi riigi de facto liidri Suu Kyi ja president Win Myinti kinnipidamisega lõppu kümme aastat kestnud demokraatiale, enne mida valitses riiki aastakümneid sõjaväehunta.

Vahistatud on veel üle 130 ametniku ja seadusandja, aga ka vähemalt 14 aktivisti ja nimekat demokraatiameelset tegelast.

Esialgu sotsiaalmeedias levinud viha uue sõjaväerežiimi vastu on kandunud tänavatele. Protestitakse üha julgemalt, öösel on inimesed tänaval ning taovad potte ja panne, millega vanade tavade järgi peletatakse eemale kurje vaime.

Protestid said hoogu nädala sees, kui hunta andis telekomivõrkudele käsu külmutada kasutajate juurdepääs Facebookile, mis on Myanmaris erakordselt populaarne suhtlusvahend.

Facebookis on loodud kodanikuallumatuse liikumise foorum, mis innustab riigiteenistujaid, meditsiinitöötajaid ja õpetajaid ilmutama rahulolematust töökohtade blokeerimisega riigiasutustes ja haiglates.

Myanmari riigimeedia teatas laupäeval, et huntajuhid rääkisid reedel diplomaatidega, rahustamaks rahvusvahelist üldsust riigipöörde asjus ja palumaks neil uute juhtidega koostööd teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles