ÜRO käivitas uue peasekretäri valimise protsessi

Copy
ÜRO peasekretär António Guterres, kelle esimene ametiaeg saab läbi 31. detsembril.
ÜRO peasekretär António Guterres, kelle esimene ametiaeg saab läbi 31. detsembril. Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

ÜRO käivitas reedel järgmise peasekretäri valimise protsessi, paludes 193 liikmesriigil kandiaate esitada.

Protsess läks ametlikult käima Peaassamblee presidendi Volkan Bozkıri ja Julgeolekunõukogu veebruarikuu eesistuja, Briti ÜRO suursaadiku Barbara Woodwardi ühiskirjaga, milles teatati, et kandidaatide esitamine on avatud.

ÜRO peasekretär António Guterres, kelle ametiaeg lõppeb 31. detsembril, teatas jaanuaris soovist kandideerda teiseks viieaastaseks ametiajaks.

Hondurase suursaadik maailmaorganisatsiooni juures Mary Elizabeth Flores Flake saatis kõigile ÜRO liikmesriikidele kirja, öeldes, et organisatsioonil ei ole veel kunagi olnud naisjuhti, sestap võiksid riigid esitada kandidaadiks naisi.

Peaassamblee 2015. aasta resolutsiooniga muudeti seni suhteliselt salajane valimisprotsess avatumaks ja läbipaistvamaks. Esmakordselt on liikmesriikidel võimalik saada teavet kõigi kandidaatide kohta ning nendega kohtuda ja küsimusi esitada.

Guterrese valimine 2016. aastal valmistas pettumuse naistele, kes lootsid murda meeste võimu maailmaorganisatsiooni tipus, aga ka idaeurooplastele, kel ei ole kunagi olnud oma peasekretäri. Ida-Euroopa pidanuks olema mitteametlikus geograafilises rotatsioonis järgmine, kuid valiti hoopis portugallane Guterres.

ÜRO Peaassamblee valib peasekretäri 15-liikmelise Julgeolekunõukogu soovitusel. Viiel nõukogu alalisel liikmel – USAl, Hiinal, Venemaal, Suurbritannial ja Prantsusmaal – on vetoõigus, mistõttu on nende toetuse saavutamine otsustav.

2016. aastal oli 13 kandidaadi hulgas seitse naist ja kuus meest. Neil kõigil tuli vastata Peaassemblees liikmeriikide suursaadikute küsimustele.

Juulist oktoobrini viidi Julgeoekunõukogus läbi kuus mitteametlikku küsitlust ja kõigis neis juhtis Guterres.

Eelolevad valimised on esimesed, kus ametisolev ÜRO peasekretär kandideerib 2015. aasta resolutsiooni põhjal uueks ametiajaks. Kas talle esitatakse vastaskandidaate, selgub alles.

Briti peaminister Boris Johnson on juba Guterrese teisele ametiajale toetust avaldanud.

Woodward ja Bozkıri ütlesid, et mitteametlikud vestlused kandidaatidega peetakse enne, kui ametlik valimisprotsess Julgeolekunõukogus mais või juunis algab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles