Madagaskaril avastati maailma pisim roomaja - nanokameeleon

Copy
Madagaskaril avastatud maailma pisim roomaja - nanokameeleon
Madagaskaril avastatud maailma pisim roomaja - nanokameeleon Foto: EPA / Scanpix

Teadlased avastasid Põhja-Madagaskari mägede vihmametsast maailma pisima roomaja – Brookesia perekonda kuuluva kameeleoni, kellele pandi nimeks Brookesia nana ehk nanokameeleon.

Loomake on nii väike, et mahub sõrmeotsale.

«Me avastasime ta Põhja-Madagaskari mägedest,» ütles Baieri riikliku zooloogiakollektsiooni herpetoloogiakuraator Frank Glaw.

Saksa ja Madagaskari teadlaste 2012. aasta ühisekspeditsioonil ei teatud veel, kas kaks kogutud isendit, emane ja isane, on täiskasvanud. See selgus alles hiljem, jutustas Glaw.

Isase kameeleoni keha on 13,5 millimeetrit pikk, saba lisab sellele veel üheksa millimeetrit. Emane on ninaotsast sabaotsani 29 mm.

Need kaks ongi ainsad selle liigi esindajad, kes seni leitud.

Iidsetel aegadel naabermandritest eraldunud Madagaskaril elab palju mujal tuntud loomade miniversioone, nähtust nimetatakse ka saarekääbusluseks.

«Madagaskaril on hulk äärmiselt miniatuurseid selgroogseid nagu maailma kõige väiksemad primaadid ja ühed pisimatest konnadest,» ütles uurimistöö kaasautor, Madagaskari Antananarivo ülikooli teadlane Andolalao Rakotoarison.

Brookesia nana puhul ei ole aga tegu nn saareefektiga, arvavad teadlased. Tema elab ainult mägedes, merepinnast 1300 meetri kõrgusel.

«Meil ei ole head seletust, mis see liik on nii pisike,» tunnistas Glaw.

Teadlased teavd aga, et pisiroomajad on hävimisohus, isegi kui nad ei ole veel kantud ohustatud liikide punasesse raamatusse.

«Elukeskkonna hävimine on Madagaskari kahepaiksete ja roomajate kõige suurem oht,» ütles Glaw. «Võibolla tulevikus on selleks kliimamuutus, aga praegu on metsade mahavõtmine.»

Madagaskarilt on kadunud 20. sajandi keskpaigast alates 45 protsenti metsast.

Brookesia nana ja teine pisikameeleon Brookesia micra, kelle Glaw ja tema kolleegid Madagaskari rannikul asuvalt väikesaarelt leidsid, on eriti kaitsetud, sest nende levikuala on nii väike.

Brookesia micra elab vähem kui kahel ruutkilomeetril.

«Üks suur katastroofiline sündmus - metsatulekahju – ja kogu populatsioon on kadunud,» hoiatab Glaw.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles