Draghi sai Itaalia valitsuse moodustamiseks võtmeparteide toetuse

Copy
Itaalia peaministrikandidaat Mario Draghi.
Itaalia peaministrikandidaat Mario Draghi. Foto: Reuters / Scanpix

Itaalia peaministrikandidaat Mario Draghi kindlustas laupäeval uue valitsuse moodustamiseks kahe võtmepartei esialgse toetuse.

Nii populistlik Viie Tähe Liikumine kui ka paremäärmuslik Liiga andsid toetussõnumi, kinnitades, et on valmis riigi heaolu nimel kõrvale jätma rivaliteedi ning andma võimaluse laiapõhjalisele ühtsusvalitsusele. 

Uue valitsuse üks kiiremaid ülesandeid on 200 miljardi euro suuruse Euroopa Liidu koroonapandeemia taasteraha mõistlik kulutamine.

73-aastane endine Euroopa Keskpanga juht Draghi alustas parteidega kõnelusi sel nädalal. Järgmine ring peaks toimuma tuleval nädalal ja see puudutab juba nii tulevasi ministreid kui ka Draghi valitsuse visiooni.

Samuti peaksid Draghil ees seisma kohtumised ametiühingute, äriorganisatsioonide ja kodanikuühiskonna esindajatega

Pärast toetuse kaotanud Giuseppe Conte valitsuse tagasiastumist andsid Draghile kiirelt toetuse Demokraatlik Partei, endise peaministri Silvio Berlusconi Forza Italia, teise endise peaministri Matteo Renzi Italia Viva ning Vaba ja Võrdne Partei (Liberi e Uguali). 

Pärast kohtumist Draghiga rõhutasid nii Viie Tähe Liikumise juht Vito Crimi kui ka Liiga esimees Matteo Salvini riigi huvide esileseadmist pandeemiast räsitud olukorras.

Siiski meenutas Crimi teravalt Renzi Italia Viva tegevust Conte valitsuse kukutamisel ning Salvini märkis, et tal tuleb koostööle asuda inimestega, kes varem hääletasid temalt saadikupuutumatuse äravõtmise poolt. 

Salvini samm viib ta vastuollu teise paremäärmusliku parteiga Itaalia Vennad (Fratelli d'Italia), kelle juht Giorgia Meloni teatas reedel, et jääb opositsiooni. 

Salvini sõnul sai otsustavaks vajadus jagada Euroopa toetusraha.

«Ma olen pigem ruumis, kus otsustatakse, kas raha kasutatakse hästi või mitte, selle asemel, et olla väljas,» ütles ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles