Frontexi juhile saavad osaks uued süüdistused

Copy
Frontexi juht Fabrice Leggeri.
Frontexi juht Fabrice Leggeri. Foto: AP/Scanpix

Surve Euroopa Liidu piiri- ja rannikuvalveteenistuse Frontex juhi vastu on pärast uusi süüdistusi kasvanud ning Brüsseli jaoks on olukord väga muret tekitav.

Fabrice Leggerit tabanud süüdistused tulevad ajal, mil Frontexi roll Euroopa Liidu piirikontrollis suureneb. Leggeri ülesanne on tugevdada Euroopa välispiiri kontrolli ja selleks on eelarves ka vahendid. 

Samal ajal on prantslasest piirivalvejuhti süüdistatud nii migrantide vastu kasutatud meetodites kui ka organisatsiooni kulueeskirjade eiramises.

Euroopa pettusevastane amet OLAF tegeleb süüdistustega, mis puudutavad Türgist saabunud migrantide julma tagasitõrjumist Kreeka vetes.

Euroopa Parlamendi liikmed ja aktivistid on kutsunud Leggerit tagasi astuma, kuid Frontexi juht keeldus.

Lisaks ajakirjanduses avaldatud tõenditele tagasitõrjumise kohta on OLAFi läbiotsimine Frontexi peakorteris Varssavis päevavalgele toonud pettuse ja töötajate ahistamisega seotud juhtumid.

Prantsuse ajalehe Libération ja Saksa Der Spiegeli järgi on osa rikkumisi seotud lepinguga, mille Frontex sõlmis Poola IT-teenuseid pakkuva ettevõttega. 

Euroopa Komisjoni siseasjade volinik Ylva Johansson nimetas reedel viimaseid teateid väga muret tekitavateks. 

«Me vajame tugevat ja hästi toimivad Frontexit,» ütles ta ajakirjanikele, tõstes esile, et tegemist on Euroopa Liidu suurima agentuuriga, millel on väga suur võim. 

2027. aastal peaks Frontexil olema 10 000 vahetult agentuuris töötavat piiriametnikku, kes enam ei ole liikmesriikidest lähetatud.

Liikmesriikide piirivalveametite ja Euroopa Komisjoni esindajaist koosnev Frontexi nõukogu on loonud juhtumi uurimiseks oma töörühma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles